Europa se îndreaptă pe nesimțite în poziția în care va fi dependentă de îngrășămintele rusești, la fel cum a fost cu gazele naturale, avertizează unul din cei mai mari producători europeni de îngrășăminte necesare pentru culturile agricole.

Îngrășămintele pe bază de azot, care sunt importante pentru creșterea plantelor, sunt produse pe bază de gaze naturale și Rusia exportată cantități din ce în ce mai mari în Europa, înlocuind o parte din gazele sale naturale care acum sunt interzise în UE, spune Svein Tore Holsether, director general la Yara International, unul din cei mai mari producători de îngrășăminte pe bază de azot, informează Financial Times, potrivit Agerpres.

"Îngrășămintele sunt noile gaze. Este paradoxal că obiectivul este reducerea dependenței Europei de Rusia și acum intrăm pe nesimțite într-o situație în care transferăm Rusiei puterea asupra unui produs esențial pentru producția alimentară", spune Holsether.

Potrivit Eurostat, în perioada iunie 2022-iunie 2023, UE a importat de două ori mai multă uree, un îngrășământ frecvent utilizat, din Rusia decât în precedentele 12 luni. În sezonul curent, care se va încheia în luna iunie 2024, importurile din Rusia sunt mai mici dar totuși peste media istorică și sunt responsabile pentru o treime din importurile totale de uree în blocul comunitar.

Prețul îngrășămintelor a explodat după invazia rusească din Ucraina, iar sancțiunile impuse Rusiei au limitat cantitățile de gaze naturale disponibile, materia primă din care sunt produse îngrășămintele pe bază de azot. Asta îi afectează financiar pe fermierii europeni, în timp ce fermierii din alte părți, în special din Africa, au încetat pur și simplu să mai folosească îngrășăminte, reducând randamentele și agravând o criză financiară mondială.

Între timp prețurile la îngrășăminte au mai scăzut, pe fondul reducerii cotațiilor la gaze, însă industria europeană a îngrășămintelor se confruntă în continuare cu probleme pe măsură de importurile din Rusia ocupă o felie din ce în ce mai mare din piață, spune Holsether. Potrivit acestuia, producătorii ruși de îngrășăminte profită de pe urma unor costuri mai mici cu energia, și în plus nu trebuie să respecte atât de multe constrângeri în ceea ce privește protecția mediului și deci pot să emită mai multe gaze cu efect de seră.

Rusia ar putea să își utilizeze poziția dominantă de pe piața îngrășămintelor în scopuri politice, la fel cum a făcut Moscova cu livrările de energie, avertizează Holsether. "Atunci când produci un produs care este atât de important în producția de hrană, asta este un instrument puternic. Și, din nou, cred că ar fi naiv să credem că, la un anumit moment, asta nu va fi utilizat în scopuri politice", a spus director general de la Yara International.