Pe ce bază ar trebui Regatul Unit să accepte imigranți deportați de Irlanda?, se întreabă The Telegraph.

Confuzia deplină referitoare la modul în care ar trebui tratate solicitările de azil în Europa a fost expusă de tentativele Irlandei de a-i trimite înapoi pe imigranții sosiți din Regatul Unit. Guvernul irlandez dă vina pe măsura Rwanda pentru o creștere enormă a numărului celor care traversează granița deschisă de pe insulă.

Fapt care nu constituie doar o acceptare tacită a ideii că perspectiva deportării în republica africană acționează precum un factor de descurajare, ci pe deasupra mai ridică și o întrebare evidentă. Dacă Irlanda poate returna solicitanți de azil în Regat pe motiv că țara e sigură, atunci noi de ce nu-i putem returna în Franța?

Instanțele irlandeze au hotărât că orice returnare în Regat e ilegală, întrucât există riscul deportării imigrantului în Rwanda. Însă guvernul propune acum adoptarea în regim de urgență a unei legi pentru anularea deciziei instanțelor, exact cum a procedat și guvernul conservator aici.

Și atunci, ar fi obligat Regatul să accepte pe această bază imigranți deportați din Irlanda? Mai mult, dat fiind că vorbim de o graniță deschisă, în virtutea acordului zonei comune de călătorie care a persistat după Brexit, ce anume ar putea împiedica o persoană să se întoarcă pur și simplu de unde a fost deportată?

Irlandezii spun că 80% din sosirile ilegale sunt din Regat, însă același lucru poate fi spus și despre sosirile de peste Canalul Mânecii, din Franța în Regat. Și, din moment ce Irlanda e stat membru UE, iar politica blocului e să-i întoarcă pe imigranți în țările sigure din care au venit, de ce nu-i poate lua Franța înapoi

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA