Curtea Internațională de Justiție de la Haga a respins cererea făcută de Nicaragua, care solicita interzicerea trimiterii de ajutoare militare din partea Germaniei către Israel, transmite El Periodico.

De altfel judecătorii au explicat că, în opinia lor, nu au fost întrunite condițiile legale pentru emiterea unui astfel de ordin și prin urmare au respins cererea cu 15 voturi pentru și unul împotrivă.

"Pe baza informațiilor de fapt și a argumentelor de drept prezentate de părți, Curtea concluzionează că, în prezent, împrejurările nu sunt de natură a necesita o intervenție", a declarat Nawaf Salam, președintele Curții. Totuși, completul de 16 judecători nu a arhivat cazul în totalitate. Sentința Curții de Justiție a vizat de fapt doar posibile ordine imediate, în timp ce analiza completă a cazului va necesita probabil ani de muncă.

Salam a mai precizat că instanța "rămâne profund preocupată de condițiile catastrofale de viață ale palestinienilor din Fâșia Gaza, în special în lumina privării prelungite și larg răspândite de alimente și alte necesități de bază, la care au fost supuși".

În timpul audierilor Germania a susținut că aproape nici nu a exportat arme în Israel de când a început ofensiva din Gaza. Nicaragua, un aliat vechi al palestinienilor, susține că Berlinul ajută și încurajează presupusul genocid al populației civile prin trimiterea de arme și sprijinirea în alt mod a Israelului. La rândul său, Tel Avivul (care nu este implicat în dosarul în cauză) neagă că este un genocid și insistă că operațiunea militară aeriană și terestră din Gaza s-a bazat pe autoapărare, după atacul Hamas din 7 octombrie anul trecut. 

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA