Marea Britanie desfășoară controale fizice asupra produselor alimentare de origine animală, plante și produse vegetale „cu risc mediu” ce sunt importate din Uniunea Europeană, relatează Reuters.

Guvernul spune că noile controale, care constau în inspecții vizuale și citirea temperaturii mărfurilor, sunt esențiale pentru a ajuta la prevenirea pătrunderii bolilor și dăunătorilor în Marea Britanie.

„Este esențial să introducem aceste verificări globale, bazate pe riscuri, pentru a îmbunătăți biosecuritatea Regatului Unit”, a spus ministra comerțului Lucy Neville-Rolfe.

„Nu putem continua cu măsuri temporare care lasă Marea Britanie deschisă amenințărilor cauzate de boli și ar putea aduce daune considerabile mijloacelor noastre de existență, economiei noastre și industriei noastre agricole”, a declarat ea.

Au fost introduse controale fizice în porturi pentru produsele de origine animală, plante și produse vegetale cu „risc mediu”, cum ar fi carnea, peștele, brânza, ouăle, produsele lactate și anumite flori tăiate. 


Marea Britanie a amânat în mod repetat impunerea controalelor asupra importurilor din UE. În schimb, UE și-a aplicat imediat regulile, ceea ce a dus la întârzieri în porturi în 2021 și a determinat unii exportatori britanici, cum ar fi producătorii de brânzeturi și producătorii de carne de vită de ultimă generație, să renunțe la vânzarea către blocul comunitar, cel puțin inițial.

Săptămâna trecută, parlamentarii din Marea Britanie au cerut claritate din partea guvernului cu privire la frecvența controalelor, spunând că întreprinderile au de suferit.

„Firmele se confruntă cu o confuzie în creștere și o incertitudine cu privire la cum și când vor fi implementate pe deplin controalele la frontieră și costurile”, a declarat William Bain, șeful politicii comerciale la Camerele de Comerț britanice.

Nigel Jenney, CEO al Fresh Produce Consortium, a declarat că guvernul a „creat de unul singur cea mai ineficientă și mai scumpă graniță din lume”.

El a spus că industria a fost informată că personalul de inspecție nu va fi disponibil la punctele de control la frontieră după ora 19:00 - o supraveghere majoră având în vedere că „95% din toate mărfurile din sectorul nostru ajung în afara orelor în care oficialii guvernului britanic doresc să lucreze”.

Guvernul a spus că va adopta o „abordare pragmatică” a controalelor, acordând prioritate mărfurilor care prezintă cel mai mare risc de biosecuritate și menținând fluxul bun al mărfurilor importate.

Se estimează că aceste reguli vor crește costurile pentru importatori cu 330 de milioane de lire sterline (413 milioane de dolari) pe an și vor crește inflația alimentară cu 0,2% în trei ani.