Aplicația eDAC a fost utilizată pentru peste un milion de verificări, după numai o lună de la lansare. Angajații MAI folosesc aplicația pentru verificarea și stabilirea identității persoanelor sau autovehiculelor.

Noua aplicație este menită să simplifice mecanismul de verificare cu ajutorul unor dispozitive mobile, prin scanarea unui act de identitate sau prin introducerea numărului de înmatriculare al vehiculului, sporind astfel eficiența operațiunilor desfășurate.

Aceasta a fost introdusă în dotare în contextul aderării României la spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime și este folosită atât în activități curente ale Ministerului Afacerilor Interne, precum verificările în trafic sau aeroporturi, cât și în punctele de acces din instituțiile publice.

Procesul verificării este unul simplu: actul de identitate este scanat, iar toate datele despre persoana verificată sunt generate automat și apar pe ecranul dispozitivului mobil. Practic, datele nu vor mai fi introduse manual în sistem sau comunicate prin intermediul stației mobile, cum se proceda până în prezent.

În ultimele 24 de ore, au fost returnate 2.005 alerte, dintre care 94 referitoare la persoane care erau date în urmărire, 151 la persoane dispărute, 291 la persoane căutate în vederea participării la o procedură judiciară și 301 referitoare la obiecte căutate pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor penale.

Polițiștii de frontieră au efectuat formalitățile de control pentru 80.136 de persoane care au intrat în România.

Predoiu: Fără măsuri urgente fluxurile migratorii vor destabiliza UE în următorii 10 ani

Mai mult pe EurActiv »