Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu pentru proiectul minier de la Rovina. Astfel, fără acest aviz de mediu, compania minieră Euro Sun Mining nu va putea începe exploatarea, anunță Comunitatea Declic. 

„Decizia judecătorilor nu este doar o victorie pentru Rovina, ci un semnal clar că drepturile comunităților locale și protecția mediului sunt prioritare. Hotărârea instanței marchează un moment crucial în lupta pentru protecția mediului din România,” a declarat Roxana Pencea Brădățan, din partea Declic. 

Proiectul, care prevedea exploatarea aurului și cuprului într-o zonă vastă din județul Hunedoara, a stârnit îngrijorări serioase legate de impactul său ecologic și social. Decizia Curții de Apel Cluj reprezintă o recunoaștere a eforturilor constante ale Asociației Declic și Asociației Ecou Rovina Bucureșci, care au susținut că avizul de mediu a fost emis fără o evaluare adecvată a impactului transfrontalier și fără consultări adecvate cu comunitățile locale și statele vecine.

„Prin Decizia Curții de Apel Cluj din data de 25.04.2024 a fost menținută sentința pronunțată de Tribunalul Cluj prin care a fost anulat avizul de mediu nr. 7 pentru lipsa parcurgerii procedurii transfrontaliere în etapa  de evaluare strategică de mediu (SEA). Aceasta este o decizie de referință întrucât s-a reținut (printre altele) că era obligatorie demararea procedurii de consultare transfrontalieră și din perspectiva schimbărilor climatice. Salutăm hotărârea Curții de Apel Cluj și așteptăm cu interes motivarea”, a declarat Roxana Mandruțiu, avocat partner la Revnic, Cristian și asociații, firma care a reprezentat Asociația Declic în instanță.

Criticile aduse de avocații Declic au vizat și lipsa de experiență a companiei canadiene Euro Sun Mining în gestionarea responsabilă a deșeurilor toxice, în condițiile în care acesta este primul proiect al firmei.

Proiectul Rovina a fost comparat în mod repetat cu alte proiecte controversate, cum ar fi Roșia Montană și Certej, unde avizele de mediu au fost de asemenea anulate din cauza problemelor similare. Spre deosebire de proiectele Roșia Montană și Certej, proiectul Rovina e deținut în totalitate de o companie privată, fără participarea statului român.

Curtea a decis, de asemenea, obligarea Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara și a companiei Samex România SRL la plata cheltuielilor de judecată în valoare de peste 20.000 de lei către Asociația Declic, reconfirmând angajamentul justiției de a susține drepturile civile și de mediu.
Această decizie este definitivă și executorie, punând capăt unei lupte judiciare extinse și marcând o etapă importantă în protecția mediului și a patrimoniului României.