Peste tragedia de la Colectiv s-a așternut uitarea. Încurajat de susținerea bucureștenilor din Sectorul 5, Piedone candidează la Primăria Capitalei, asumându-și rolul de clown din alte vremuri.

Cristian Popescu Piedone, candidatul PUSL la Primăria Capitalei e considerat de actualul edil Nicușor Dan principalul contracandidat. Că Piedone a avut tupeul de a candida după tragedia de la Colectiv nu miră pe nimeni, doar a mai făcut-o de atunci, fiind ales primar al Sectorului 5. Uimitor și cumplit de trist este modul în care cetățenii nu înțeleg că aspirantul la o funcție publică trebuie să aibă o anumită ținută morală, principii sănătoase, o viziune clară și un discurs care să-i permită să discute de pe picior de egalitate cu omologi din UE. Dacă nu-i ceri asta nici măcar înainte de alegeri, cum te aștepți să performeze într-o funcție, indiferent de nivel?

Piedone "a mirosit" foarte bine lacunele democratice ale susținătorilor săi, așa că și-a început deja campania într-un stil ”de Ev Mediu”. Dincolo de acuzațiile de elitism și chiar și fără virgulă, afișul "Matematică nu usturoi" are un iz de România anilor 2000. 

CV de CV

Pe Cristian Popescu, l-a prins Revoluția șef de restaurant pe malul Mării.

În 1994, a intrat în PSD, fiind consilier local la Sectorul 5 (1996-2000), iar în perioada 2000-2008 a fost inspector general și apoi consilier local la Primăria Sectorului 6.

În 2008 s-a mutat la Primăria Sectorului 4, unde a fost primar până la 4 noiembrie 2015, când a demisionat cu greu - în urma unor proteste masive - în urma incendiului de la Colectiv, unde au murit 65 de persoane.

Cristian Popescu Piedone a declarat atunci că nu are ce să-și reproșeze și că, din punctul de vedere al primăriei, Clubul Colectiv funcționa legal.

Nici măcar scuze n-a avut decența să ceară și în 2016 a dorit să candideze din din nou pentru postul de primar al Sectorului 4, cercetat fiind pentru abuz în serviciu. 

La nici șase luni de la tragedie, "bunul creștin" Cristian Piedone Popescu, fără nicio remușcare, venea și spunea că a trecut "printr-o perioadă tulbure" și îi este recunoscător lui Dumnezeu că în toată această perioadă a întâlnit pe stradă, în parc, în magazine, oameni care i-au amintit ce reprezintă pentru ei. 

Doar Judecătoria Sectorului 4 și Tribunalul București l-au împiedicat să candideze. 

În ”Țara lui mortul/victima e de vină”, a revenit rapid în administrația locală, fiind ales primar al Sectorului 5.

În mai 2022 a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu când era primar la Sectorul 4 în legătură cu eliberarea autorizațiilor de funcționare pentru clubul Colectiv. 

Înalta Curte de Casație și Justiție i-a admis însă un recurs în casație, o cale extraordinară de atac. A fost eliberat pe 21 iunie 2023 din închisoare, după ce judecătorii au stabilit că fapta pentru care a fost condamnat nu există și și-a reluat liniștit postul, întrucât guvernul nu s-a deranjat să organizeze alegeri la Sectorul 5. 

Una dintre primele măsuri a fost să-și mărească semnificativ veniturile. Potrivit PressHub, Piedone și-a mărit singur indemnizațiile, ajungând la un total de peste 31.000 de lei, se arată printr-o dispoziție a Primăriei Sectorului 5, semnată de însuși Cristian Popescu Piedone.

În tot acest timp n-a rămas în PSD, ci a trecut pe la PC, UNPR, pentru a reveni în PSD - în perioada USL, ajungând în cele din urmă președintele PUSL (Partidul Umanist Social Liberal), formațiune înființată de Dan Voiculescu. 

Fiu de diplomat cu bac luat la 32 de ani

Deși se declară un om din popor, Piedone e fiu de diplomat, el petrecându-și primii ani din viață la Cairo, în perioada în care tatăl său a lucrat la Ambasada României in Egipt.

Și-a reluat în 1991 studiile întrerupte. Avea vârsta de 28 de ani când s-a înscris la Liceul Dimitrie Gusti. A reușit să-și ia bacalaureatul la 32 de ani.

După trei ani s-a inscris la Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității Petroșani.

Argeșean din interes

O investigație a cotidianului Adevărul arată cum și-a luat viză de flotant în Argeș, pentru a-și luat permis de conducere în județul cunoscut pentru șpăgile luate de polițiști pentru a da permise auto.

Pasionat de mașini, Piedone avea, printre altele, două Cadillac-uri din 1973, respectiv 1974, un Oldsmobile din 1959 și un Mercedes din 1966.

Declarația sa de avere nu include doar mașinile de colecție. Împreună cu fiul său, deputat PSD, deține mai multe apartamente și case, terenuri în București și Bragadiru și peste un milion de lei în conturi, notează Defapt.ro.

Cristian Popescu Piedone a ajuns ”argeșean" la 27 septembrie 2007, cu o lună înainte de a deveni șofer profesionist. El a obținut permisul auto într-o singură zi, la 19 octombrie 2007, la nu mai puțin de cinci categorii – A, B, BE, C și CE.

Ulterior, Prefectura Argeș i-a anulat permisul, invocând nerespectarea procedurilor în obținerea vizei de flotant de către acesta, în comuna argeșeană Priboieni.

Clanul Sportivilor

Deși pretinde că e un om din popor, Piedone e apărat de cei din jur de membri ai Clanului Sportivilor. Luna trecută, Captura.ro l-a surprins pe Piedone flancat de doi membri vechi ai Clanului Sportivilor din Berceni la festivalul cu muzică lăutărească din parcul Sebastian din București, care a avut loc de Ziua Internațională a Romilor.

Organizatorii evenimentului au fost fostul deputat Nicolae Păun și Partida Romilor „Pro-Europa”. Poreclit Niki Scorpion, după complexul comercial pe care îl deține în Piața Rahova, Nicolae Păun s-a înscris în PUSL. 

Respect, respect, respect

Într-un clip difuzat pe TikTok, Piedone pare să imite o scenă din filmul despre mafioți ”Peaky Blinders". Purtând o șapcă asemănătoare cu cele purtate de mafioții din serial, Piedone merge în fruntea unei mulțimi ciudate. Din când în când, Piedone strigă ”Cetățeni!", iar oamenii din spatele său răspund: ”Respect! Respect! Respect!”.


Parizer și usturoi. Și nelipsita Biblie

În perioada strângerii de semnături, Piedone a arătat că n-a evoluat deloc față de perioada în care era la ANPC și răsturna tarabe, cu televiziunile după el. S-a dus cu o roabă la un post de televiziune, și-a pus funia de usturoi pe după gât și s-a lansat în atacuri suburbane la adresa celorlalți candidați.

Plus, Biblia, apelul la religie, parte din repertoriul său cu care reușește să atragă atenția de la lipsa realizărilor. Ce mai contează, când candidatul are o strecurătoare cu Isus - Video

Programul său, pe care l-a numit ”contract cu bucureștenii”, nu aduce nimic nou: atragerea de fonduri pentru administrația locală, rezolvarea problemelor din trafic, termoficare, transformarea Bucureștiului într-un "smart city", notează Agerpres. 

El s-a prezentat ca fiind "o splendoare", care încă mănâncă parizer și usturoi, ”omul care vorbește în limbajul celor mulți, înșelați”.

Invitat de Nicușor Dan la o dezbatere televizată, Piedone a refuzat, susținând că el vrea o dezbatere în piață, printre oameni.

”Dezbaterea 1 la 1 nu poate fi pentru că dezbaterea este Piedone + cetățenii Bucureștiului pentru care Nicușor Dan cu cele 23 de proiecte a mințit efectiv bucureștenii. Nerealizând niciunul. Dacă Nicușor Dan a făcut ceva, o spun cu toată responsabilitatea, a scos din faliment Primăria Capitalei lăsată de Gabriela Firea”, a declarat la Euronews Piedone, care nu ar putea spune prea multe despre realizările sale din lunga carieră politică, dacă ar fi luat la întrebări serioase.

Tactica sa e să ”cânte” singur pe Facebook și TikTok, unde postează numeroase mesaje și clipuri video în care se preaslăvește pe sine. Și pe fiul său, căruia vrea să-i lase moștenire fotoliul de la Sectorul 5. Probabil pentru a nu deranja interesele firmelor de pază și ale lumii subterane a Capitalei. (Detalii în investigația Radio Europa Liberă)

Indiferent dacă va câștiga sau nu, simpla sa candidatură - sprijinită sau nu de PSD din culise - și procentele din sondaje reprezintă un triumf al indecenței. Și al lecțiilor neînvățate.