Un proiect de Hotărâre de Guvern s-a aflat marți pe masa Executivului și prevede construcția unui pod rutier de frontieră peste râul Tisa, la granița de stat română și ucraineană.

UPDATE

Actul normativ aprobat prevede că podul va fi construit în zona Teplița din Sighetu-Marmației și are ca scop crearea unei căi de comunicație modernă pentru dezvoltarea regională a zonei, pentru fluidizarea traficului, creșterea siguranței utilizatorilor și micșorarea timpilor de parcurs.

În baza Acordului, se va înființa o Comisie mixtă, care va avea ca scop coordonarea tuturor activităților referitoare la construirea Obiectivului precum și să furnizeze recomandări părților. Comisia Mixtă va avea 2 copreședinți și va fi alcătuită din persoane autorizate ale ambelor părți, pe bază de paritate.

Contractul de execuție lucrări a fost deja semnat pentru partea română și are ca termen de finalizare luna noiembrie 2024, urmând ca, în baza acestui acord, lucrările să înceapă și pe partea ucraineană.

+++

Podul va lega localitatea Sighetu Marmației de localitatea Bila Tserkva (Biserica Albă) din Ucraina.

Construcția are loc în baza unui acord semnat între Guvernele României și Ucrainei pe 18 octombrie 2023, la Kiev.

Premierul Marcel Ciolacu a participat atunci la prima ședință comună a Guvernelor celor dpuă țări, iar alături de omologul său au fost semnate acorduri și în domenii precum apărarea, evidența populației sau domeniul farmaceutic.

Printre acestea s-a numărat și acordul între Cabinetul de miniștri al Ucrainei și Guvernului României privind construcția podului rutier de frontieră peste râul Tisa.