Alte titluri din The Capitals: Berlinul se opune reformării Băncii Centrale Europene, propuse de Macron la Sorbona, fluturata demisie a lui Sanchez ajută partidul în Spania, lupta contra dezinformării ruse trebuie să continue în Europa.

În știrile de astăzi din The Capitals:

PRAGA | SOFIA

Agenții ruși care, după un an de investigații, au fost găsiți responsabili de aruncarea în aer a unor depozite de muniție pe teritoriul Cehiei și Bulgariei, nu pot fi aduși fața justiției, din cauza lipsei de cooperare a Rusiei. 

"Rezultatul anchetei nu este surprinzător, dar confirmă în mod clar ceea ce bănuiam cu toții. Serviciile secrete rusești s-au aflat în spatele atacurilor din Vrbětice și, prin urmare, Rusia a comis un atac terorist pe teritoriul nostru", a declarat premierul cez Petr Fiala, citat de Czech News. 

În 2021, guvernul ceh a descoperit că forțele rusești se află în spatele exploziilor de la două depozite de muniție din orășelul Vrbětice, care au ucis două persoane în 2014. Bulgaria, dcare s-a confruntat de asemenaz cu și otrăviri în ultimul deceniu a lansat de asemenea investigații. Citește mai mult.

INSTITUȚIILE UE

Moody's va reevalua ratingul de credit al BEI dacă se vor face investiții mai mari în domeniul apărării. Agenția de rating de credit Moody's este pregătită să analizeze potențialele implicații asupra scorului de credit în cazul extinderii preconizate a Băncii Europene de Investiții într-o gamă mai largă de active militare și de apărare, potrivit Euractiv. Citește mai mult.

Miniștrii europeni spun că sunt necesare mai multe resurse pentru a combate dezinformarea rusă online. Miniștrii din Franța, Germania și Polonia au spus luni că rețeaua rusă de dezinformare "Portal Kombat" a continuat să se dezvolte, cu noi site-uri web care vizează 19 state membre și Balcanii de Vest, și au cerut mai multe resurse pentru a combate dezinformarea online înainte de alegerile europene din iunie. Citește mai mult.

UE "nu ar trebui să se grăbească să elimine" fondul de redresare, în caz de pandemie, avertizează șeful FMI. Fondul european de redresare în caz de pandemie, în valoare de mai multe miliarde de euro, este o "poveste de succes" pe care factorii de decizie europeni "nu ar trebui să se grăbească să o anuleze", a declarat luni directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva. Citește mai mult.

Dezbaterea electorală din UE scoate la iveală slăbiciunea sistemului de candidați principali. Prima dezbatere pentru viitoarele alegeri europene a scos la iveală slăbiciunea sistemului "Spitzenkandidat" al candidatului principal, cu cifre de audiență scăzute și candidați cu profil scăzut, au declarat experții. Citește mai mult.

BERLIN | PARIS

Berlinul respinge propunerea lui Macron de la Sorbona privind reforma BCE. Guvernul german a declarat luni că are un "punct de vedere foarte diferit" cu privire la propunerea președintelui francez Macron de a extinde mandatul Băncii Centrale Europene (BCE), punând sub semnul întrebării viziunea liderului francez pentru viitorul UE. Citește mai mult 

PARIS

Nuclear: Ajutor de stat de 300 de milioane de euro pentru reactoarele modulare mici franceze. Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat în valoare de 300 de milioane de euro pentru Nuward, un dezvoltator francez de reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni (SMR), pentru a-și testa tehnologia, urmând să primească mai mult sprijin înainte de demararea proiectului în 2030. Citește mai mult.

REGATUL UNIT ȘI IRLANDA

EDINBURGH

Primul ministru scoțian a demisionat. Primul ministru scoțian Humza Yousaf a anunțat luni că va părăsi funcția, în urma deciziei de dizolvare a coaliției de guvernare dintre Partidul Național Scoțian (SNP), pe care îl conduce, și Verzii scoțieni, săptămâna trecută. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

MADRID

PSOE este pe cale să câștige în ultimul sondaj electoral. Partidul socialist al premierului spaniol Pedro Sánchez ar câștiga alegerile generale dacă acestea ar avea loc astăzi, potrivit unui nou sondaj publicat luni. Acest lucru înseamnă că "scrisoarea lui Sánchez către cetățeni", în care a lăsat deschisă posibilitatea de a demisiona, ar putea să fi funcționat în favoarea partidului. Citește mai mult.

ROMA

Guvernul italian și reprezentanți ai UE își exprimă dezamăgirea față de naționalizarea de către Rusia a filialei Ariston. Recenta decizie a guvernului rus de a naționaliza temporar Ariston Thermo Rus, o companie care vinde centrale, boilere și pompe de căldură sub umbrela grupului Ariston, deținut de italieni, a atras critici din partea guvernului italian și a UE. Citește mai mult.

Salvini susține un candidat controversat, în încercarea de a capta voturile extremei drepte - expert. Vicepremierul și liderul Lega, Matteo Salvini, și-a menținut alegerea ca generalul suspendat al armatei și figură controversată Roberto Vannacci să candideze la alegerile europene de luni, ceea ce, potrivit unui expert, ar face parte dintr-un efort de a obține sprijin din partea extremei drepte. Citește mai mult.

LISABONA

Ministrul portughez de externe cere creșterea bugetului UE pentru apărare și extindere. Bugetul pe termen lung al Uniunii Europene trebuie să fie consolidat pentru a acoperi cheltuielile pentru apărare și extindere, a declarat luni ministrul portughez de externe Paulo Rangel, care a subliniat că extinderea UE este dificilă din punct de vedere al negocierilor. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

VARȘOVIA

Guvernul polonez se ferește de declarația președintelui privind armele nucleare. Faptul că Polonia ar putea găzdui arme nucleare ar putea fi periculos pentru țară, a declarat ministrul adjunct de externe Andrzej Szejna (Stânga/S&D), comentând recenta declarație a președintelui Andrzej Duda potrivit căreia Polonia ar putea face acest lucru. Citește mai mult 

CHIȘINĂU

UE are nevoie de un "Plan Marshall" pentru Moldova și Ucraina, susține Sandu. UE ar trebui să elaboreze o versiune 'echivalentă' a Planului Marshall al SUA din perioada celui de-al Doilea Război Mondial pentru a finanța proiecte de dezvoltare în Moldova și în Ucraina devastată de război, a declarat luni președintele moldovean Maia Sandu. Citește mai mult.

AGENDA:

UE: Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, participă la evenimentul "Anul european al competențelor - ce urmează?", organizat de Comisie; Participă la evenimentul "Viitorul este social", organizat de FEPS;  

Comisarul pentru energie Kadri Simson are întâlniri cu ministrul japonez al economiei, comerțului și industriei, Ken Saitō, și cu secretarul adjunct al Departamentului de Energie al SUA, David Turk, la Torino, Italia;

Comisarul pentru acțiune climatică, Wopke Hoekstra, participă la reuniunea miniștrilor G7 privind clima, energia și mediul, la Torino, Italia; se întâlnește cu ministrul de stat japonez pentru mediu, Tetsuya Yagi; se întâlnește cu ministrul canadian al mediului, Steven Guilbeault;

Comisarul pentru buget și administrație Johannes Hahn se întâlnește cu directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva;

Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, îl primește pe ministrul pentru transformare digitală al Japoniei, Tarō Kōno; Participă la semnarea Memorandumului de cooperare privind identitățile digitale cu ocazia Parteneriatului digital UE-Japonia, la Bruxelles;

Comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, primește raportul final și recomandările grupului de experți la nivel înalt privind extinderea finanțării durabile în țările cu venituri mici și mijlocii.

***

[Editat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Liene Lūsīte, Olivia Gyapong, Sofia Mandilara]