VIDEO Clipul video al campaniei face apel la memoria celor care au suferit din pricina războiului, al lagărelor, al dictaturilor. | Principalul candidat al liberalilor europeni critică prestația "extrem de slabă" a lui von der Leyen.

În știrile de astăzi din The Capitals:

Campania electorală pentru Parlamentul European se concentrează pe istorie, pentru a mobiliza alegătorii. Parlamentul European face apel la istorie, pentru a crește prezența la vot la alegerile europene din iunie, prin lansarea campaniei sale de luni, care aruncă o privire retrospectivă asupra experiențelor cetățenilor cu războiul și dictaturile. Citește mai mult. 

MADRID

Susținătorii și membrii partidului premierului spaniol Pedro Sánchez i-au cerut acestuia să nu demisioneze, decizia fiind așteptată în cursul zilei de luni. Există zvonuri cu privire la un posibil fotoliu de președinte al Consiliului European. Citește mai mult.

INSTITUȚIILE UE

Extinderea "Big Bang" a UE: Cum s-a transformat UE în urma aderării de acum 20 de ani, a 10 țări. Comisia Europeană pregătește propuneri pentru o nouă rundă de extindere, cele două decenii care au trecut de la extinderea "big bang" din 2004 arată suișurile și coborâșurile care ar putea urma. Citește mai mult.

Principalul candidat al liberalilor europeni critică prestația "extrem de slabă" a lui von der Leyen. Rezultatele obținute de Ursula von der Leyen în calitate de președinte al Comisiei Europene au fost criticate sâmbătă de candidatul principal al Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Marie-Agnes Strack-Zimmermann. Acesta vorbește despre o politică climatică prescriptivă și un rating de aprobare scăzut în mediul de afaceri. Citește mai mult.

BERLIN

Liberalii germani îi acuză pe conservatori că o "ascund" pe von der Leyen în campania pentru UE. Partidul liberal de coaliție din Germania, FDP, i-a acuzat pe adversarii creștin-democrați (CDU) că "ascund" candidatul lor principal pentru alegerile europene - președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen - din cauza performanțelor sale politice șovăitoare. Citește mai mult.

AfD-ul german vrea să desființeze UE și să o transforme într-o confederație de națiuni. AfD, formațiunea germană de extremă-dreapta, vrea să desființeze UE în forma sa actuală și să o transforme într-o confederație de state-națiune cu puteri limitate, a declarat partidul în timpul lansării alegerilor europene de sâmbătă. Citește mai mult. 

PARIS

Macron este criticat pentru propunerea unei "dezbateri deschise" privind descurajarea nucleară. Politicienii francezi l-au criticat pe președintele Emmanuel Macron pentru că a propus o dezbatere deschisă privind o apărare europeană comună și apărarea continentului cu arme nucleare. Citește mai mult.

BRUXELLES

Pfizergate: Tribunalul belgian va organiza o audiere pe fondul unei dispute privind competența cu procurorul UE. O instanță belgiană va organiza o audiere pe 17 mai în care se va decide dacă procurorii belgieni sau cei ai UE sunt competenți să continue ancheta "Pfizergate" în care este implicată șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit unui document consultat de Euractiv. Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

TALLINN

Dezvăluiri despre lobby-ul companiei Bolt: Un oficial estonian spune că în spatele corespondenței lipsă se află o eroare umană. Omiterea e-mailurilor de la Ministerul estonian al Afacerilor Economice către Bolt și alte firme de tehnologie a mobilității, solicitate în cadrul unei cereri de libertate de informare (FOI), s-a datorat unei erori umane, a declarat secretarul general adjunct al ministerului, Sandra Särav, pentru agenția de presă estoniană ERR. Citește mai mult.

RIGA

Letonii sunt rugați să transforme subsolurile în adăposturi antiaeriene. Autoritățile din Letonia au cerut locuitorilor să profite de "Marea zi de curățenie" anuală de sâmbătă pentru a transforma subsolurile în adăposturi antiaeriene, mulți locuitori din țara baltică fiind îngrijorați că ar putea fi următoarea țintă a Rusiei. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ROMA

Meloni va candida la alegerile europene și vrea să "trimită stânga în opoziție". Premierul italian Giorgia Meloni a anunțat duminică că va candida la alegerile europene ca unic candidat pentru partidul său, Fratelli d'Italia, sperând ca prin candidatura sa să ajute dreapta în Parlamentul European și să replaseze stânga în opoziție. Citește mai mult.

Italia convoacă un emisar rus în legătură cu preluarea filialei Ariston. Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul Rusiei, după ce Moscova a anunțat că a pus o filială a companiei italiene de termoficare Ariston Thermo Group sub "conducerea temporară" a gigantului energetic de stat Gazprom. Citește mai mult.

LISABONA

Guvernul anterior a "irosit" planul de redresare, afirmă ministrul portughez al agriculturii. Guvernul anterior al Portugaliei "a irosit oportunitatea" de a utiliza toate fondurile disponibile pentru țară din Planul de redresare, a declarat duminică ministrul portughez al agriculturii, José Manuel Fernandes,. El a avertizat asupra "radicalismului verde". Citește mai mult.

ATENA https://www.euractiv.com/section/elections/news/greeces-mitsotakis-insists-has-no-interest-in-eu-job-after-june-elections/

Grecul Mitsotakis insistă că nu este interesat de un post în UE, după alegerile din iunie. Premierul conservator grec Kyriakos Mitsotakis (PPE) a exclus din nou orice scenariu de a căuta un post de conducere în UE, după alegerile europene din iunie, afirmând că singurul său obiectiv este să își conducă țara. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

VARȘOVIA


PiS din Polonia propune un fost aliat al lui Tusk devenit rival pentru postul de comisar european. Jarosław Kaczyński, liderul partidului conservator PiS, l-a nominalizat candidat al partidului pentru funcția de comisar european pe Jacek Saryusz-Wolsk, un europarlamentar cu state vechi. Totuși, formațiunea și-a pierdut dreptul de a nominaliza comisari, întrucât se află acum în opoziție. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Compania bulgară de stat de gaze naturale înregistrează pierderi mari din cauza contractului cu Turcia.
Compania bulgară de stat Bulgargaz, un jucător important pe piața de gaze din regiune, acumulează pierderi mari din cauza unui acord cu compania turcă de gaze BOTASH, deținută de statul turc. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

Directorul Transgaz îndeamnă companiile românești și turcești să se concentreze pe Africa.
Companiile românești ar trebui să exploreze oportunitățile globale, în special în Africa, unde cooperarea cu companiile turcești ar putea fi fructuoasă, este de părere Ion Sterian, directorul general al Transgaz, compania națională de transport de gaze din România. Citește mai mult.

AGENDA:

  • UE: Consiliul Agricultură și Pescuit se reunește pentru a discuta despre răspunsurile rapide și structurale la situația actuală, rapoartele anuale de performanță în cadrul PAC și altele;
  • Este preconizat ca reuniunea informală a Consiliului Afaceri Generale să se axeze pe cea de-a 20-a aniversare a extinderii din 2004, statul de drept în cadrul procesului de extindere, viitorul UE și altele;
  • Comisarul pentru egalitate, Elisa Ferreira, se întâlnește cu trimisul personal al Secretarului General al ONU pentru Cipru, María Holguín Cuéllar;
  • Comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, o primește pe Maia Sandu, președintele Republicii Moldova;
  • Kadri Simson, comisarul pentru energie, și Wopke Hoekstra, comisarul pentru acțiune climatică, participă la reuniunea ministerială a G7 privind clima, energia și mediul, la Torino, Italia; comisarul Wopke Hoekstra se întâlnește cu Marina Silva, ministrul mediului și schimbărilor climatice din Brazilia;
  • Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, coorganizează, împreună cu Președinția belgiană, conferința ministerială privind operaționalizarea Pactului, la Gent;
  • Comisarul pentru buget și administrație, Johannes Hahn, este coorganizatorul conferinței anuale privind bugetul UE 2024, împreună cu ministrul afacerilor externe, afacerilor europene și comerțului exterior, Hadja Lahbib, și cu instituțiile culturale federale din Belgia;
***
[Ediție îngrijită de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Mandilara; corespondență pentru România: Cătălina Mihai]