Candidata stângii spaniole, Teresa Ribera, atacă un posibil acord von der Leyen - extrema dreaptă. | Zona euro iese din recesiune, însă economiile Franței și ale Germaniei rămân slăbite.

În știrile de astăzi din The Capitals:

MADRID

Ministrul Tranziției Ecologice, Teresa Ribera, candidata principală a stângii spaniole PSOE la viitoarele alegeri europene, i-a îndemnat marți pe cetățenii UE să se mobilizeze pentru a preveni o posibilă alianță între candidatul Partidului Popular European (PPE), actuala președintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și forțele de extremă dreapta din Parlamentul European. Citește mai mult.

BERLIN | PARIS

Zona euro iese din recesiune, dar Franța și Germania rămân slabe. Zona euro a depășit așteptările analiștilor, ieșind confortabil din recesiune în primul trimestru al acestui an, arată noile date ale UE publicate marți, în timp ce cifrele privind inflația au sporit speranțele că Banca Centrală Europeană (BCE) va reduce rata dobânzilor în iunie. Citește mai mult.

PARIS

Principalul candidat al Verzilor francezi speră la revenire în cursa pentru alegerile europene. În contextul în care mai este doar o lună până la alegerile europene, iar Verzii se luptă să decoleze în sondaje, Marie Toussaint, capul de listă al Partidului Verzilor, a făcut apel marți, la Paris, la "un mare salt înainte" în fața "pericolelor" care amenință Europa. Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

COPENHAGA

Danemarca merge mai departe cu planurile de taxare a agro-carbonului, în ciuda apropierii de obiectivul climatic pentru 2030. Guvernul danez continuă planurile de introducere a unei taxe pe carbon în agricultură, în ciuda raportului anual al Ministerului danez pentru climă, care arată că țara este pe cale să își atingă obiectivul pentru 2030 de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 70% față de nivelurile din 1990. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ROMA

Mișcarea de naționalizare a Kremlinului urmărește să influențeze sancțiunile G7, spune șeful întreprinderilor italiene din Rusia. Mișcarea Kremlinului de a naționaliza filiala Ariston a companiei italiene Ariston este o încercare de a influența decizia G7 de a confisca activele rusești din Europa, afirmă Vittorio Torrembini, președintele asociației antreprenorilor italieni din Rusia, Gim-Unimpresa, cerând Ministerului italian de Externe să intervină. Citește mai mult.

MADRID

Sánchez este gata să candideze la următoarele alegeri, în ciuda anunțurilor privind demisia. Premierul spaniol Pedro Sánchez este hotărât să lupte pentru a-și recăpăta postul și a-și apăra conducerea, după câteva zile de tensiune, când declarase că se gândește serios să demisioneze. Citește mai mult.

LISABONA

Lipsa accesului la justiție pentru victimele traficului de persoane în Portugalia îngrijorează Consiliul Europei. Întârzierile în regulementarea statutului migranților în Portugalia împiedică accesul la justiție și la procedurile penale împotriva traficanților, a avertizat marți Grupul de experți împotriva traficului de ființe umane (GRETA) al Consiliului Europei. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

VARȘOVIA

Polonia triplează "randamentul investiției" pentru aderarea la UE. Polonia a investit 86 de miliarde de euro în proiectul Uniunii Europene și a câștigat 261 de miliarde de euro în cei 20 de ani de când a aderat, potrivit datelor prezentate marți, în cadrul unei conferințe de presă, de ministrul Fondurilor și Politicii Regionale, Katarzyna Pełczyńska-Nałęczit. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Bulgaria despăgubește fermierii și cedează în fața amenințărilor de protest privind importurile din Ucraina. Guvernul interimar al Bulgariei a vărsat mult așteptatele fonduri în valoare de 150 de milioane de euro pentru a-i compensa pe fermieri pentru efectele negative ale importului de produse agricole ucrainene. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

Premierul român amenință companiile de jocuri de noroc cu pierderea licenței pentru a combate rata dependenței. Premierul României, Marcel Ciolacu, a avertizat marți companiile de jocuri de noroc că le vor fi retrase licențele dacă nu respectă o lege care interzice aparatele de joc în orașele mai mici, în încercarea de a combate nivelul alarmant al dependenței de jocuri de noroc de la nivelul țării. Citește mai mult.

[Editat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Liene Lūsīte, Sofia Mandilara]