Problemele cu corupția, violența din partea poliției, libertatea de exprimare și discriminarea rămân probleme majore în protecția drepturilor omului în Bulgaria.

Acest lucru reiese clar din raportul anual al Departamentului de Stat al SUA privind starea drepturilor omului în țările din întreaga lume în 2023.

 "Problemele importante cu privire la drepturile omului au inclus rapoarte credibile cu privire la: tortură sau tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante din partea guvernului sau în numele acestuia; probleme grave cu privire la independența sistemului judiciar; corupție gravă în guvern; infracțiuni, violență sau amenințări cu violența, motivate de antisemitism, crime ce implică violența sau amenințări cu violența îndreptate împotriva persoanelor lesbiene, gay, bisexuale, transsexuale și intersexuale", se arată în document. 

Potrivit acestuia, în cursul anului nu au existat schimbări semnificative cu privire la situația drepturilor omului în Bulgaria: „Guvernul a luat măsuri pentru a identifica și pedepsi oficialii care au săvârșit încălcări ale drepturilor omului, dar aceste acțiuni au fost adesea insuficiente și impunitatea a fost o problemă”, se arată în raport. 

Este citat un raport al Comitetului Helsinki din Bulgaria (BHK), conform căruia fiecare al patrulea deținut (27%) a suferit violențe în timpul arestării, iar 24% au fost supuși violenței într-o secție de poliție. Comitetul Helsinki din Bulgaria susține că gardienii din închisori și ofițerii de poliție sunt rareori pedepsiți și constată o lipsă de condamnări sau sancțiuni pentru făptuitori. 

Raportul Departamentului de Stat al SUA menționează și cazul fetei bătute de polițiști în timpul protestului împotriva Uniunii Bulgare de Fotbal. 

"Adevărata amploare a corupției la cele mai înalte niveluri de guvernare rămâne ascunsă din cauza ratei ridicate a achitărilor în cazurile de corupție", a arătat Departamentul de Stat, citând rapoarte ale Transparency International, Institutul pentru Guvernare de la Basel și Comisia Europeană.

În Indicele Mondial al Libertății Presei din 2023 al Reporteri fără Frontiere, intimidarea din partea politicienilor, precum și presiunea administrativă și judiciară împotriva editorilor și jurnaliștilor reprezintă o practică obișnuită în Bulgaria. Sunt enumerate o serie de cazuri de presiuni asupra jurnaliștilor și a presei, inclusiv dosarul intentat de compania Lev Ins împotriva Mediapool. 


SURSĂ: RADOR RADIO ROMÂNIA