Parlamentul European a aprobat actualizarea regulilor spațiului Schengen, inclusiv introducerea de restricții la frontieră în cazul „instrumentalizării” sau facilitarea intrării migranților ilegali pe teritoriul UE de către terți.

Potrivit legislației aprobate de Parlamentul European miercuri, statele membre UE pot decide să-și închidă frontierele timp de doi ani (cu o prelungire de un an) sau să introducă limite temporare dacă apreciază că se află într-o astfel de situație.

Mai multe organizații ale societății civile, precum Human Rights Watch și Amnesty International, consideră că această prevedere prezintă un risc concret de discriminare și de încălcare a dreptului de a solicita azil.

„Instrumentalizarea” a fost introdusă pentru prima dată în Pactul UE privind migrația și azilul, în special în dosarul legislativ responsabil de gestionarea crizelor, în care este identificat ca unul dintre scenariile de declanșare a „măsurilor de criză”.

„Instrumentalizarea” în UE are loc deja, potrivit Le Monde, publicația franceză amintind de guvernul Ungariei care a eliberat anul trecut traficanții de migranți din închisori, iar Austria se temea că vor intra pe teritoriul său.

Legislația prevede, de asemenea, modalități de returnare a resortisanților țărilor terțe cu statut neregulamentar în prima lor țară de intrare în UE, se arată în comunicatul de presă.

În această privință, Parlamentul European a obținut introducerea unei protecții suplimentare a minorilor în timpul transferului.

Aceste măsuri se aliniază cu abordarea generală privind migrația a miniștrilor UE și a Comisiei Europene, întrucât ideea de descurajare a mișcării secundare a migranților au dominat negocierile pactului privind migrația, care s-au încheiat în decembrie 2023.

Regulile actualizate urmăresc, de asemenea, să clarifice când pot fi înăsprite controalele la frontiere, de exemplu în cazuri precum amenințarea terorismului, crima organizată sau o urgență medicală.

Statele membre vor identifica și evalua amenințarea conform cazurilor indicate în legislație. 

În cazul terorismului, crimei organizate sau sosirilor în masă ale resortisanților din țări terțe, se pot institui doi ani de controale mai stricte, cu o posibilă prelungire de un an.

Pentru situațiile de urgență de sănătate publică, Comisia Europeană poate autoriza controale mai stricte la frontieră în diferite țări UE timp de șase luni.

Înainte de votul de miercuri, 120 de organizații ale societății civile au cerut membrilor să voteze împotriva regulilor revizuite, spunând că acestea subminează drepturile fundamentale ale persoanelor care caută protecție internațională.

După acest vot, legislația are nevoie de o confirmare finală din partea miniștrilor UE-27, înainte de a fi publicată în jurnalul UE. La douăzeci de zile de la publicare, începe oficial procesul de implementare.

Faeser: România va juca un rol central în implementarea noii Politici comune de azil și migrație

Mai mult pe EurActiv »