Ministerul Afacerilor Externe condamnă, cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului împotriva romilor - Samudaripen -, proliferarea discursului instigator la ură îndreptat împotriva membrilor comunității.

MAE aduce un profund omagiu memoriei victimelor de etnie romă ale Holocaustului și spune că suferințele îndurate de romi în lagărele de concentrare și exterminare naziste și ale aliaților acestora, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, au rămas, din păcate, multă vreme necunoscute publicului larg.

Astfel, Ministerul transmite printr-un comunicat de presă că susține inițiativele naționale și internaționale de promovare a educației, cercetării și comemorării genocidului împotriva romilor.

Totodată, MAE condamnă proliferarea discursului instigator la ură îndreptat împotriva membrilor comunității rome, în special în mediul online, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19.

"În contextul generat de agresiunea ilegală, neprovocată și nejustificată a Federației Ruse asupra Ucrainei, MAE își exprimă solidaritatea cu victimele de etnie romă ale conflictului, susține acțiunile de gestionare a situației refugiaților de etnie romă din Ucraina și respinge ferm orice tip de atitudine discriminatorie față de membrii acestei comunități", explică Ministerul.