Președintele Poloniei pledează pentru 3% din PIB pentru Apărare. | UE adoptă directiva privind munca la negru. | Socialistul oponent lui Macron se referă la „eșecul strategic” al actualului președinte al Franței față de Rusia.

Today’s edition is powered by EIT RawMaterials

Europe’s Leading Raw Materials

Event: Raw Materials Summit Join Europe’s leading Raw Materials Event in Brussels from May 14-16, opened by Maroš Šefčovič, European Commission Executive Vice-President for the European Green Deal, for Interinstitutional Relations and Foresight.

Visit eitrmsummit.com to secure your spot now!

În știrile de astăzi din The Capitals:

VARȘOVIA

Președintele polonez, Andrzej Duda, îndeamnă țările NATO să își majoreze cheltuielile pentru apărare la 3% din PIB, întrucât situația de securitate s-a schimbat, iar acordurile anterioare, vechi de zece ani, sunt lipsite de ambiție. Citește mai mult.

INSTITUȚIILE UE

Blocul de dreapta votează împotriva introducerii unei sesiuni de instruire anti-hărțuire în Parlament. Grupul de centru-dreapta al Partidului Popular European (PPE), al Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) și al grupurilor Identitate și Democrație (ID) din Parlamentul European au votat împotriva unei propuneri de introducere a unui curs obligatoriu de formare anti-hărțuire pentru parlamentari. Citește mai mult.

Parlamentul European aprobă noi reguli pentru reducerea, reutilizarea și reciclarea ambalajelor. Parlamentul European a votat miercuri, cu o largă majoritate, pentru a aproba noi reguli de reducere a deșeurilor de ambalaje, parțial prin promovarea reutilizării și reciclării anumitor tipuri de ambalaje. Citește mai mult.

UE adoptă directiva privind munca la negru. Parlamentul European a aprobat cu o majoritate covârșitoare o versiune diluată a mult-așteptatei directive UE privind platformele de lucru, în cadrul unei ședințe plenare de miercuri, punând capăt la doi ani de negocieri intense, cu 554 de voturi pentru și 56 împotrivă. Citește mai mult

PARIS „Eșec strategic”: Francezul Raphaël Glucksmann critică geopolitica lui Macron. Principalul candidat al socialiștilor francezi, Raphaël Glucksmann, a catalogat politica lui Macron față de Rusia ca fiind un eșec strategic. Citește mai mult.

Numărul 3 al lui Le Pen în cursa pentru UE, acuzat de complicitate la crime împotriva umanității și tortură. Două ONG-uri îl acuză pe Fabrice Leggeri de complicitate la crime împotriva umanității și la torturarea migranților, într-o plângere depusă marți la tribunal. Leggeri a condus agenția europeană de supraveghere a frontierelor Frontex și este candidatul partidului francez de extremă dreapta Rassemblement National. Citește mai mult.

BERLIN

Candidatul de extremă dreapta la șefia UE, Krah, anchetat de Parchetul german.
La scurt timp după ce conducerea partidului german de extremă-dreapta AfD l-a reconfirmat pe Maximilian Krah drept candidatul lor principal la UE, în pofida arestării consilierului său sub acuzația de spionaj, noi informații din presă au dezvăluit că autoritățile îl cercetează pe Krah însuși. Citește mai mult.

Germania și Marea Britanie privesc dincolo de tensiuni, pentru a consolida colaborarea în domeniul apărării post-Brexit
. Cancelarul german Olaf Scholz și premierul britanic Rishi Sunak au anunțat miercuri dezvoltarea în comun a unui nou sistem de artilerie, subliniind urgența unei colaborări strânse în materie de securitate europeană, în ciuda Brexitului. Citește mai mult.


Bündnis Sahra Wagenknecht, cel mai tânăr partid de stânga din Germania,
are suficient sprijin pentru a crea și conduce un nou grup în Parlamentul European după alegerile din iunie. Candidatul principal Fabio De Masi forțează ușa "mișcărilor progresiste", o provocare pentru dinamica tradițională a stângii. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ROMA 
Grupurile anti-avort au primit acces în unitățile în care femeile în care se fac avorturi, în urma unui vot al senatorilor italieni marți.
Discuțiile reaprind controversele în jurul acestui subiect, cu toate că Italia a legalizat procedura avortului acum 46 de ani. Citește mai mult.

MADRID

Guvernul lui Sánchez se confruntă cu o nouă remaniere dificilă.
Premierul spaniol Pedro Sánchez va fi probabil forțat să facă o altă remaniere guvernamentală dificilă, întrucât ministrul Tranziției Ecologice și vicepremierul Teresa Ribera a fost desemnată să conducă lista partidului său socialist pentru alegerile europene. Citește mai mult. 

Sánchez spune că va face un pas înapoi pentru a "reflecta" dacă va demisiona sau nu. Premierul spaniol Pedro Sánchez (PSOE/S&D), a anunțat miercuri seara că și-a anulat întregul program public pentru următoarele zile pentru a reflecta dacă va demisiona sau nu din funcția de prim-ministru, în urma unei acuzații împotriva soției sale, Begoña Gómez, într-un presupus caz de corupție. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

BRATISLAVA


Guvernul Fico aprobă o lege pentru restructurarea televiziunii publice slovace. Guvernul premierului slovac Robert Fico a aprobat miercuri o lege controversată care vizează întărirea controlului statului asupra serviciului public de radiodifuziune RTVS. Criticii spun că reprezintă în continuare o amenințare la adresa libertății presei din Slovacia, deși draftul inițial a mai fost ajustat. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Trei partide, la egalitate în cursa pentru locul doi în alegerile din Bulgaria.
Bătălia pentru locul al doilea la viitoarele alegeri parlamentare anticipate din Bulgaria, din iunie, va fi dură.  Coaliția proeuropeană Noi continuăm schimbarea - Bulgaria Democratică (PP-DB), partidul minorității turcești DPS și partidul naționalist pro-rus Vazrazhdane par să fie foarte apropiate în sondaje, în timp ce GERB, partidul fostului premier Boyko Borissov, aflat la putere de mult timp, conduce detașat. Citește mai mult.

SKOPJE

Un naționalist din Macedonia de Nord se află pe cai mari în primul tur al alegerilor prezidențiale.
Candidatul naționalist al Macedoniei de Nord, Gordana Siljanovska-Davkova, a revendicat miercuri (24 aprilie) victoria în primul tur al alegerilor prezidențiale - primul dintr-o serie de voturi care ar putea decide dacă țara balcanică va adera la Uniunea Europeană. Citește mai mult.

AGENDA:

  • UE: Comisarul pentru energie, Kadri Simson, ține discursul de deschidere la cea de-a patra ediție a "WindWorks. Connecting Industries", conferința privind energia;
  • Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, se întâlnește la Beijing cu ministrul chinez al agriculturii și afacerilor rurale, Tang Renjian, și cu comisarul Agenției Naționale chineze pentru Proprietate Intelectuală, Shen Changyu;
  • Comisarul pentru egalitate Helena Dalli susține un discurs cu ocazia "Lunii diversității și a capitalelor europene ale incluziunii";
  • Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, vizitează la Gaziantep, în Turcia, zonele afectate de cutremur care beneficiază de sprijinul FSUE;
  • Ylva Johansson, comisarul pentru afaceri interne, ia cuvântul în cadrul dezbaterii privind pachetul privind mobilitatea talentelor, găzduită de Comitetul Economic și Social European (CESE);
  • Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Iliana Ivanova, se întâlnește cu ministrul Industriei și Tehnologiei din Turcia, Mehmet Fatih Kacır, la Istanbul; participă la cel de-al doilea dialog la nivel înalt UE-Turcia privind știința, cercetarea, tehnologia și inovarea;
  • Sesiunea plenară a Parlamentului European votează cu privire la Organismul interinstituțional pentru standarde etice, informarea anticipată a pasagerilor, noi acuzații de interferență rusă în Parlamentul European, în viitoarele alegeri europene și impactul asupra Uniunii și multe altele;

***

[Editare în engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Liene Lūsīte, Sofia Mandilara; corespondență permanentă pentru România: Cătălina Mihai]