Pactul ecologic european prezintă atât oportunități și provocări pentru fermierii spanioli, spun părțile interesate, subliniind că Spania are nevoie de mai mult sprijin în tranziția către un model de agricultură mai durabil, scrie EFE Agro.

Strategia pentru biodiversitate și conceptul „de la fermă la furculiță” se află în centrul atenției în Pactul ecologic european propus de Comisia Europeană, care are drept obiectiv transformarea UE într-o economie neutră din punct de vedere climatic până în 2050.

Strategia „de la fermă la furculiță” (Farm to Fork - F2F), politica alimentară emblematică a UE, stabilește obiective concrete pentru ecologizarea sectorului, inclusiv o reducere de 50% a utilizării de pesticide, o reducere de 50% a vânzărilor de antimicrobieni și un obiectiv de a utiliza 25% din terenuri pentru agricultură ecologică.

La zece luni de la lansarea sa în mai 2020, organizațiile fermierilor sunt optimiste cu privire la viitorul sectorului, dar își exprimă îngrijorarea cu privire la ideea „îndeplinirii mai multor cerințe cu mai puține fonduri”.

Asociația Por otra PAC („Pentru o altă PAC”), o coaliție formată din 30 de organizații centrate pe agricultura durabilă, formată din fermieri, ONG-uri de mediu și experți în alimentație, care militează pentru o viziune diferită a programului UE de subvenții agricole, politica agricolă comună (PAC), susține strategia, numind-o „primul pas” către o tranziție verde.

Fernando Viñegla, purtătorul de cuvânt al coaliției, evidențiază că există multe exemple în Spania care arată că schimbarea este o realitate.

„Strategia este o mare oportunitate pentru Spania, o țară vulnerabilă la schimbările climatice. Dacă lucrăm rapid la opțiuni durabile, impactul va fi mai mic”, susține Viñegla.

El a adăugat că diversitatea agriculturii spaniole este, de asemenea, un avantaj cheie.

„Modelul actual al agriculturii este pe cale să eșueze și nu rezolvă probleme precum depopularea zonelor rurale. Este nevoie de soluții”, a adăugat Viñegla.

În ceea ce privește sprijinul public, a spus el, Spania este mai prost poziționată decât țări precum Franța sau Germania, deoarece „pariază mai mult pe investiții verzi și pe o PAC cu mai multă participare a teritoriilor în cauză”.

UE „se împușcă în picior”

Pe de altă parte, Alianța pentru Agricultură Durabilă (ALAS), un grup care reprezintă majoritatea organizațiilor fermierilor spanioli, a avertizat că noile cerințe ecologice venite de la Bruxelles au venit într-un moment nepotrivit, având în vedere dificultățile cu care se confruntă sectorul în timpul pandemiei de coronavirus, adăugând că acest lucru amenință competitivitatea agriculturii UE.

Potrivit președintelui ALAS, Pedro Gallardo, UE „se împușcă în picior” cu propuneri care „pun în pericol însăși capacitatea UE de a-și asigura securitatea alimentară”.

Mai mult, Gallardo a declarat că este nevoie de mai mult sprijin pentru măsurile de mediu pe care guvernul spaniol le are în vedere în pregătirea planului său strategic național, subliniind că cererile adresate fermierilor „nu pot fi crescute” dacă nu primesc ajutor public suplimentar.

Lider în materie de agricultură eco

Spania este statul UE cu cel mai mare procent de teren agricol în agricultura ecologică.

Cu 2,35 milioane de hectare de teren cultivate organic, Spania este pe locul trei la nivel mondial, în spatele Australiei și Argentinei, potrivit asociației spaniole a agriculturii organice Ecovalia.

Catalonia, Andaluzia și Navarra sunt deja aproape de obiectivul de 25% stabilit de Comisia Europeană.

În ceea ce privește F2F, Gallardo a mai menționat că Spania are nevoie de mai multe produse fitosanitare decât Finlanda sau țările baltice din cauza factorilor climatici și a apropierii geografice a țării față de Africa, unde „aceleași cerințe de mediu nu sunt îndeplinite”.

În acest context, spune el, obiectivul de reducere stabilit de Comisie pentru utilizarea produselor fitosanitare arată ca „promovarea unei politici de sănătate care ar ținti reducerea medicamentelor disponibile într-o farmacie”.

ALAS susține că UE ar trebui să își mărească productivitatea și să promoveze instrumente inovatoare, cum ar fi editarea genetică.

Părerea marilor fermieri este susținută și de un raport al PwC despre agricultura din Spaniacare subliniază că „utilizarea noilor tehnologii, noilor soiuri, editarea genetică și un pariu puternic pe cercetare” sunt soluțiile potrivite pentru fermieri.

Material realizat de Laura Cristóbal și Mercedes Salas de la EFE Agro, partener EURACTIV. Traducerea și adaptarea de Bogdan Neagu