Este imperios ca intenția Comisiei Europene de a lăsa mai multă libertate statelor membre pentru a-și ajusta politicile agricole să nu amenințe piața unică a Uniunii, potrivit unui expert consultat de EurActiv.com.

Comisia Europeană intenționează să lase statelor membre puterea de a-și calibra politicile după propriile nevoi, ceea ce ar simplifica politica agricolă, dar acest lucru trebuie făcut fără a pune la încercare integritatea pieței unice, apreciază Luc Vernet, un expert al organizației Farm Europe.

„Comisia trebuie să se asigure că piața internă a UE va fi în siguranță și vor exista condiții similare de competiție pentru toți fermierii din Europa”, a declarat Luc Vernet pentru EurActiv.com.

Rezultatele consultării publice asupra modernizării și simplificării Politicii Agricole Comune (PAC) au arătat din nou că este nevoie să se termine cu birocrația excesivă și politica trebuie să fie mai simplă și mai eficientă.

În deja faimoasa comunicare asupra vitorului sectorului agricol publicată în decembrie 2017, Comisia Europeană a propus o continuare a simplificării prin posibilitatea de a lăsa mai mult spațiu statelor membre pentru ca acestea să abordeze particularitățile regionale.

„Un viitor sistem de îndeplinire a obiectivelor ar trebui, așadar, să fie mai concentrat pe rezultate, să stimuleze subsidiaritatea oferindu-le statelor membre un rol mult mai important în a pune în aplicare schemele din cadrul PAC, în a urmări țintele realiste și adecvate convenite și în a contribui la reducerea sarcinii administrative legate de UE pentru beneficiari”, potrivit comunicării.

Vernet a explicat că pentru o politică simplă este nevoie ca mai întâi să fie stabilite viziunea și obiectivele.


„Avem nevoie la nivelul UE de un set de legi de bază cu obiective și ambiții clare... când vom avea această îndrumare esențială vom putea da statelor membre și chiar fermierilor spațiu să vină cu idei mai bune pe baza experienței lor din teren”.

Altminteri, avertizează Vernet, piața unică a UE riscă să fie distorsionată.

„Dacă un stat membru decide să impună anumite reguli în sectorul lactatelor pentru că are anumite probleme legate de emisii de CO2, dar în alt stat membru nu sunt astfel de probleme, vom avea o divergență, iar competitivitatea economică va fi afectată”, a subliniat expertul.

Comunitatea fermierilor din Europa susține că obligațiile lor au crescut dramatic. În același timp, și sarcinile administrative sunt mai multe, ceea ce le face agricultorilor și mai complicată confruntarea cu provocările tot mai mari.

În ultimul deceniu, Comisia Europeană, în special în mandatul comisarului Phil Hogan, a luat o serie de măsuri pentru a reduce birocrația din PAC.

Dar complexitatea acestui proces, combinată cu provocările tot mai mari, arată faptul că nu este un exercițiu simplu pentru UE.

Executivul european a subliniat că sprijinul fermierilor va fi condiționat de practicile în domeniul protecției mediului, care, la rândul lor, vor fi definite de statele membre „pentru ca acestea să țină mai bine seama de situația specifică a fiecăruia, de riscurile și nevoile legate de climă, asigurându-se totodată că practicile respective contribuie în mod corespunzător la realizarea obiectivelor convenite la nivelul UE”.

Aceași flexibilitate va fi și în partea de administrare, controale și sancțiuni.

Fermierii europeni au salutat noile propuneri de simplificare, dar au avertizat asupra riscului de „renaționalizare” a politicilor agricole.În cadrul Consiliului Agrifish (pe teme de agricultură și pescuit) din 19 februarie, comisarul Hogan a clarificat că nu există nicio intenție de a conduce către o renaționalizare a PAC și a apărat noua condiționalitate, susținând că Executivul UE nu își propune „să reinventeze roata”.

„Flexibilitatea suplimentară acordată statelor membre să transfere standardele UE în regulamente naționale va permite ca acele reguli să fie adaptate situațiilor locale”, a spus Hogan.

Nu sunt garanții că PAC va fi mai simplă

Totuși, nu toată lumea este convinsă de eficiența propunerilor Comisiei.

În opinia lui Vernet, sunt două motive care nu garantează că sistemul va fi mai simplu decât este astăzi. Mai întâi, expertul notează că principalele decizii și reglementări sunt mutate de Comisie la nivel național și nu la nivelul fermierilor.

„Asta înseamnă că cea mai mare parte a simplificării și găsirii de idei bune pentru a simplifica sistemul vor rămâne la latitudinea statelor membre, ceea ce este, practic, o formă prin care Comisia spune: «nu este treaba mea, este în sarcina statelor membre; astfel că fermierii să meargă să se plângă la ministerele respective»”, spune Vernet.

Mai departe, expertul francez susține că din comunicarea Comisiei rezultă mai degrabă un nou nivel de sarcini administrative.

Referindu-se la controale, Vernet a spus că există un buget comun al UE și Comisia analizează ideea de a transfera această responsabilitate statelor.

„La urma urmei, este o politică comună, cu performanțe și rezultate și controlată de UE. UE va controla statele membre, iar statele trebuie să se asigure că au consumat corect banii UE”.

Dar apare eventualitatea, spune Vernet, că statele membre vor introduce un sistem de control foarte complex pentru a-și securiza bugetul sau, dimpotrivă, vor avea controale mai puțin stricte care s-ar putea solda, în cele din urmă, cu un risc bugetar.

„Dar toate acestea nu înseamnă că este imposibil să avem o politică simplă”.

Traducere și adaptare de Bogdan Neagu