Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat luni, 5 octombrie, că nu mai este posibilă depunerea în acest an de proiecte pe Submăsura 6.2 „Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale”.

„Valoarea totală nerambursabilă a cererilor de finanțare depuse prin Submăsura 6.2 a atins nivelul maxim al sumei pentru care se pot primi cereri de finanțare în această sesiune. 

Astfel, până la atingerea plafonului stabilit de 120% din alocarea disponibilă pentru Submăsura 6.2 (44,16 milioane de euro) mai sunt aproximativ 37.000 de euro, valoare insuficientă pentru a finanța un proiect prin sM 6.2, unde valoarea sprijinului nerambursabil este de 50.000/proiect sau de 70.000/proiect în cazul activităților de productie, servicii medicale, sanitar-veterinare și de agroturism”, a anunțat AFIR pe pagina de Facebook.

Conform procedurilor de lucru privind selecția și verificarea contestațiilor pentru proiectele aferente măsurilor din Plafonul de 120% este stabilit pentru a asigura o marjă de proiecte care ar putea primi finanțare, în limita bugetului total (100%) dacă unele proiecte sunt retrase sau se constată că solicitantul a aveluat greșit punctajul. Până în prezent, a mai fost închisă, tot din cauza depășirii plafonului maxim, componenta „Investiții în exploatații agricole”, mai exact sub-componenta dedicată sectorului vegetal. 

AFIR a mai informat, într-un comunicat recent, că valoarea totală nerambursabilă a cererilor de finanțare depuse până în prezent prin Submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, componenta de zona non-montană, se apropie de nivelul maxim al sumei pentru care se pot primi cereri de finanțare în acest an. Astfel, până la atingerea plafonului stabilit de 120% din alocarea disponibilă pentru componenta non-montană a Submăsurii 6.1 ( 77,84 milioane de euro) mai sunt doar aproximativ 12 milioane de euro.

Celelalte măsuri încă deschise pot fi consultate aici.