Comisia Europeană a aprobat joi cererea României de a înscrie Cașcavalul de Săveni în sistemele de calitate ale UE. Astfel, cașcavalul produs în zona Botoșani devine al șaptelea produs românesc protejat în Uniunea Europeană.

„Cașcavalul de Săveni este o brânză maturată produsă în regiunea Botoșani. Produsul se distinge prin perioada lungă de maturare (60 de zile), care îi permite să dobândească o consistență omogenă precum și o culoare mai pronunțată. Gustul are accente de miez de nucă, ușor amărui datorită fermentației. Condițiile climatice locale sunt favorabile dezvoltării pășunilor naturale bogate într-o floră diversificată contribuie la calitatea laptelui utilizat pentru producția Cașcavalului de Săveni”, menționează Comisia Europeană.

România avea anterior șase produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care cinci Indicații Geografice Protejate (IGP): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei, scrumbia de Dunăre afumată și Cârnații de Pleșcoi. Produsul Telemea de Ibănești este înregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP).

La Comisia Europeană se mai află depuse documentațiile pentru alte produse în scopul dobândirii protecției europene, din care patru pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată:  Salată cu icre de Știucă de Tulcea, Plăcinta dobrogeană și un produs Salata tradițională cu icre de crap pentru dobândirea protecției europene Specialitate Tradițională Garantată, notează Agerpres.

UPDATE INFOGRAFIC Zece ani de produse alimentare #RO cu indicații geografice protejate în UE

.