Fermierii organizează vineri proteste în mai multe județe din țară și în Capitală, nemulțumiți soluția găsite de UE și autoritățile române pentru cerealele ucrainene, care au distorsionat piața.

Protestul e organizat de Alianța pentru Agricultură și Cooperare, formată din Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România - PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România - LAPAR, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal - UNCSV, Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România - Forumul APPR.

Comisia Europeană a alocat o sumă totală 56,3 milioane de euro pentru fermierii din Bulgaria, Polonia și România afectați de importul de cereale din Ucraina. Din această sumă, România a primit 10,05 milioane euro. Suma va fi suplimentată, din bugetul național, cu alte 10,05 milioane euro.

Luna trecută, Ursula von der Leyen a declarat că banii pentru fermierii din prima linie nu sunt suficienți.

Fermierii români susțin că au nevoie de un ajutor mult mai consistent, unii vorbind chiar de miliarde de euro.

Care sunt solicitările adresate autorităților naționale și europene:

1. Separarea, în vămile românești, a fluxurilor de mărfuri agricole, în funcție de proveniență, respectand culoarele de tranzit destinate Ucrainei.

2. Asigurarea trasabilitatii importurilor printr-un control strict al calitatii și evitarea ambiguităților legate de originea mărfurilor agricole.

3. Activarea urgentă a măsurilor de salvgardare (a suspendării concesiilor tarifare) acordate prin REGULAMENTUL (UE) 2022/870 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2022 și revenirea la taxa vamală de bază.

Suspendarea tarifelor de import și a barierelor în comerțul cu Ucraina a fost un angajament comun al UE, dar efectele sale sunt suportate în mod disproporționat de statele membre din proximitatea geografică a Ucrainei.

4. Calcularea riguroasă a pagubelor suferite de fermierii români și identificarea unor surse alternative de finanțare europeană, din care aceștia să fie compensați în baza unui mecanism de distribuție echitabil, pe întreaga durata a aplicarii masurilor de suspendare a taxelor vamale de import pentru comertul cu Ucraina.

5. Suspendarea, pe întreaga durată a concesiilor vamale pentru produsele din Ucraina, a aplicării obligațiilor ce decurc din strategia "De la fermă la consumator", a restricțiilor/condiționalitatilor cuprinse în PNS, concomitent cu evitarea elementelor neproductive (pârloagă) pe terenurile agricole si renunțarea la țintele stabilite fără o bază științifică pentru reducerea utilizării produselor de protecție a plantelor.

Ce spune Frans Timmermans

"Cred că sprijinul pe care îl primește România este legat de poziția în care se află în privința dezvoltării sale agricole. Contribuția pe care o primește este în relație cu natura agriculturii din România și, în același timp, știu că este încă un potențial uriaș, care rămâne neutilizat în ceea ce privește reforma, în privința investițiilor, și haideți să folosim anii următori pentru a face ca acest lucru să funcționeze mai bine”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans pentru Digi24, subliniind în același timp că aceste lucruri le-a spus și miniștrilor români.


VIDEO Fermieri: Nu așteptăm nimic de la guvernanți / Scumpiri ilogice la derivatele din cereale

Mai mult pe EurActiv »