Premierul Dacian Cioloș a explicat joi, la Realitatea TV, că noul sistem informatic [Siveco și Teamnet -nota red.] a dus la întârzierea celor peste 700.000 de cereri de plată și că ministerele Agriculturii și de Finanțe lucrează la foc continuu.

Odată intrată în funcțiune noua Politică Agricolă Comună, au fost efectuate modificări și în sistemul informatic al Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA), a explicat Cioloș în interviul de joi.

De abia acum a fost lansat și a avut unele sincope. Date fiind întârzierile în implementarea acestui modul, noul ministru al agriculturii l-a găsit nefuncțional, înregistrarea cererilor de plată în sistem a început acum câteva zile”, a mai spus Cioloș. 

Acesta a adăugat că la Ministerul Agriculturii, precum și la cel de Finanțe, se lucrează în trei schimburi, „zi și noapte” pentru următoarele cinci zile, pentru a reuși să proceseze cât mai multe din cele 700.000 de cereri de plată. 

„Vom încerca să plătim cât mai multe, dar nu pot sa promit că le vom finaliza pe toate până la finalul lunii. Prefer să nu promit și poate voi reuși să vin cu o surpriză plăcută”, a adăugat primul ministru.

Blocajul de la APIA, dezvăluit de câteva zile 

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, miercuri, pentru HotNews, că sute de mii de fermieri români vor fi afectați de întârzieri la plățile la hectar, ca urmare a funcționării greoaie a unui soft realizat de un consorțiu SIVECO-Teamnet, motiv pentru care o serie de șefi din APIA vor fi schimbați din funcție sau sancționați. Încrengătura de firme Teamnet (grafic RISE Project).

"Softul realizat de consorțiul SIVECO-Teamnet s-a blocat. Lucrăm cu firmele, se fac teste în această perioadă", a declarat, pentru HotNews, Irimescu.

 Reamintim că ambele firme sunt abonate la contractele cu statul. Președinta Siveco România, Irina Socol, a fost condamnată, prin decizie nedefinitivă dată de Tribunalul București, la trei ani și jumătate de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală. Sebastian Ghiță, fondatorul Teamnet, este trimis în judecată pentru fapte de corupție și investigat de DNA și pentru slte capete de acuzare.

În interviul pentru canalul de televiziune, premierul Cioloș a mai spus că problemele sunt legate de avansurile la plata unică pe suprafață - SAPS 2015 - de 53 de de euro la hectar, pe care fermierii români trebuie să o primească în perioada 16 octombrie - 30 noiembrie 2015.

Potrivit lui Irimescu, citat de HotNews.ro, în total 943.000 de cereri de plată au fost depuse inițial de către fermieri la APIA, însă în urma controalelor din teren numărul cererilor de plata valabile s-a redus până la aproximativ 700.000.

În sistemul electronic pentru procesarea cererilor de plată s-a reușit introducerea a numai 260.000 de cereri, din care, însă, au ajuns la finalul procesului numai 13.500 de cereri pană în acest moment, a menționat Irimescu.

Ministrul Agriculturii, care a preluat de o saptămână portofoliul, susține că vina aparține șefilor APIA, pe care îi acuză că au contractat prea târziu serviciile de realizare și gestionare a softului.