Fermierii din UE nu ar trebui să se teamă că va urma o renaționalizare a Politicii Agricole Comune (PAC) după 2020, susține comisarul european pentru agricultură, deși Comisia vrea ca statele membre să poată implementa propriile planuri naționale.

Într-un interviu acordat EurActiv, comisarul Phil Hogan a subliniat că termenul C din PAC nu se va schimba.

Planurile naționale vor avea nevoie de aprobarea Comisiei, care se va asigura astfel că statele membre vor asigura o competiție echitabilă pentru fermierii din întreaga UE.

Schimbarea va fi însă benefică, susține Hogan, deoarece va simplifica politica agricolă europeană, menținând însă partea comună (litera C menționată mai sus).

„Vom solicita «planuri PAC» de la fiecare țară, cu o analiză detaliată a măsurilor propuse pentru a îndeplini obiectivele stabilite la nivelul UE și cu alocările financiare pentru acele măsuri. Aceste planuri vor fi aprobate de Comisie, ceea ce va asigura condiții echitabile de concurență în întreaga Uniune”, a spus Hogan.

„Va rămâne o politică agricolă «comună», cu obiective clare, stabilite și agreate la nivelul UE. În același timp, este adevărat că vrem să dăm mai multă flexibilitate statelor membre în privința modalității prin care acestea aleg să atingă acele obiective”.

 

Comisarul a mai spus că aproape toți factorii interesați, precum și statele membre au început să înțeleagă logica din spatele propunerii Comisiei, iar cei care încă vorbesc de „renaționalizarea” politicii sunt o minoritate.

Fermierii europeni se plâng de mult de birocrația și complexitatea politicii agricole, care îi împiedică de multe ori să implementeze chiar obiectivele PAC. Hogan crede că noul model este un pas important spre simplificare.

„Este o modalitate mult mai eficientă și eficace să ne asigurăm că bugetul PAC este investit unde chiar este cea mai mare nevoie și unde poate da cele mai bune rezultate. Precauțiile propuse, precum aprobarea planurilor naționale vor asigura că nu se deschide calea către competiție între statele membre”, a declarat Hogan.

„Vor fi reguli bine definite în privința gradului de flexibilitate pe care îl vor avea statele membre. Și în fiecare caz alegerile vor trebui justificate în legătură cu obiectivele agreate la nivel european”, a adăugat comisarul.

Schimbările frecvente

O altă problemă este reprezentată de frecventele schimbări ale cadrului PAC din ultimii ani, care, potrivit experților, i-au făcut pe fermieri să ezite în a investi mai mult în sectorul agricol.

„Nimeni nu se îndoiește că fermierii, ca toți investitorii, și autoritățile naționale vor un mediu stabil care să le ofere certitudinea de care au nevoie pentru a planifica și administra... Totuși, ceea ce propune acum Comisia este o evoluție a politicii curente și răspunde criticilor aduse acesteia chiar de către acei fermieri și acele autorități de management”, afirmă Hogan.

Comisarul a punctat că menținerea actualei politici nu este o opțiune, dar nici „schimbarea de dragul schimbării”.

Citiți interviul complet pe www.euractiv.com

Traducere și adaptare de Bogdan Neagu

Disclaimer secțiune