Eurodeputatul Siegfried Mureșan a anunțat marți că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat în plenul Parlamentului European că retrage propunerea controversată privind reducerea nejustificată a consumului de pesticide în Europa.

"Noi, europarlamentarii PNL și întreg Grupul PPE, am fost întotdeauna împotriva propunerii care ar fi afectat fermierii. Susținem agricultura sustenabilă și protejarea mediului. Dar aceste obiective trebuie îndeplinite împreună cu fermierii, nu împotriva lor", a anunțat Mureșan pe pagina lui de Facebook.

El a adăugat că "Uniunea Europeană dovedește că ascultă îngrijorările fermierilor și oferă soluții pentru sectorul agricol".

Pe 22 noiembrie, Parlamentul European a respins propunerea Comisiei Europene de a reduce cu 50% folosirea pesticidelor până în 2030.

Reducerea cu 50% a folosirii pesticidelor până în 2030 reprezenta o medie europeană. Prin urmare, României îi revenea sarcina să reducă cu 35% folosirea pesticidelor în general și cu 53% folosirea celor foarte nocive.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, spunea în iulie 2023 că a transmis Comisiei Europene că nu putem fi de acord cu țintele obligatorii stabilite la nivel național cu privire la reducerea cantității de pesticide cu un procent aplicat unitar.

Într-o intervenție la Consiliul AGRIFISH, ministrul a spus că "fermierii noștri au capacitatea de a produce alimente suficiente, fără a fi nevoiți să apeleze la o cantitate semnificativă de substanțe de protecție a plantelor".