Ministrul de interne a anunțat joi că, prin Ordonanța militară numărul 9, a fost eliminată interdicția privind exportul de cereale și alte produse alimentare, introdusă în urmă cu o săptămână.

„Un alt punct important se referă la interzicerea exportului de grâu și produse derivate, care a fost precizată și impusă în Ordonanța Militară 8. Articolele care interzic acest export își încetează aplicabilitatea, pentru că în urma discuțiilor purtate la nivel guvernamental cu comercianții de produse cerealiere, s-a reușit perspectiva și s-a clarificat achiziția necesară pentru completarea rezervei de stat, astfel încât securitatea alimentară să fie asigurată până la următoarea recoltă... Nu mai este interzis acest export”, a precizat Marcel Vela, ministrul de interne, într-o declarație susținută joi seară.

Joia trecută, Vela lua pe surprindere o întreagă industrie, anunțând suspendarea exporturilor pentru mai multe produse agroalimentare, precum grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, ulei de semințe, zahăr, dar și biscuiți.

Guvernul a susținut că este nevoie de o asemenea decizie pentru ca România să nu rămână fără produse de bază, deși datele avansate de guvernanți nu arată că exporturile ar fi dramatic mai mari ca în alți ani.

Mai mult, și Comisia Europeană și-a exprimat dezaprobarea față de decizia României de a interzice exporturile de produse agrolimentare, care par disproporționate. Executivul european a susținut că nu există motive de piață pentru limitarea schimburilor comerciale în interiorul sau afara pieței unice, iar restricțiile impuse de România plasează o povară excesivă asupra exportatorilor de produse agricole, care va afecta securitatea alimentară.