Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat marți că va cere Comisiei Europene un sprijin financiar direct pentru lapte, carne de porc și de pasăre, deoarece fermieri și procesatorii români au stocuri foarte mari din aceste produse.

Comisia a aprobat cererea mai multor state, inclusiv România, privind ”depozitarea privată” a produselor din lapte (lapte praf, unt, anumite brânzeturi) și pentru carnea de vită, oaie și capră, ceea se înseamnă retragerea de pe piață a unor produse care sunt în stocuri mari, a declarat ministrul agriculturii, într-o conferință de presă.

”Ce voi cere în plus față de ceea ce s-a obținut până acum la Comisie, în ședința de miercuri (videoconferința miniștrilor agriculturii din UE - n.r.), va fi așa: sprijin financiar direct din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru lapte, carne de porc și carne de pasăre. Fermierii noștri, procesatorii au stocuri foarte mari din aceste produse. Cerem acest lucru pentru că, în 2015 - 2016, s-a acceptat la nivelul UE acest sprijin financiar direct din FEGA din cauza embargoului cu Rusia. Practic, se modifică articolul 219 din Regulamentul 1308/2013", a declarat Adrian Oros.

Potrivit datelor de la asociațiile de crescători și cele ale procesatorilor, în aceste trei domenii sunt stocuri foarte mari.

"Este un paradox. Producem cam 30% din carnea de porc pe care o consumăm în România, dar avem stocuri și la carnea de porc tocmai datorită prețului. Trebuie să vedem exact ce se întâmplă acolo și să găsim o formulă de a relansa, atât creșterea puiului de carne, cât și a porcului pentru carne", a susținut ministrul.

Oros a mai spus că va mai cere Comisiei Europene ca fondurile disponibile în programul național vie-vin să poată fi utilizate pentru evitarea pierderilor de podgorii.