Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a discutat vineri cu fermierii care au protestat nemulțumiți de soluția găsită de Comisia Europeană și autoritățile române în cazul cerealelor ucrainene care au acaparat piața.

Daea și-a început declarația din curtea Ministerului Agriculturii salutând fermierii și a afirmat că el a acordat mereu sprijinul necesar acestora, dar "zăngănitul armelor de lângă țara noastră a creat probleme deosebite prin acest flux de cereale".

El a explicat că ucrainenii, constrânși momentan de război, "au ieșit cu cerealele în țările vecine, deși trebuiau să ajungă doar acolo unde destinația le era foarte clară".

Petre Daea a discutat cu fermierii veniți vineri la protest în Capitală și aceștia i-au spus problemele pe care "eu le știam deja". Ministrul le-a transmis că sumele pentru despăgubiri venite în prima tranșă de la Comisia Europeană "se pun în mișcare imediat", iar Ministerul Agriculturii adaugă 10 milioane de euro la cele 10 milioane trimise de Bruxelles.

"Despăgubirile se vor da numai la fermierii care au cereale pe stoc la data de 1 februarie. Nu se dă niciun cent pentru comercianții de cereale. Ei și-au asumat acest risc legat de activitatea de comerț, motiv pentru care tot sprijinul se duce spre fermieri. Este o măsură concretă, e adevărat că sunt sume mici", a declarat Petre Daea.

Ministrul român a precizat că așteaptă și suma suplimentară de la Bruxelles, așa cum s-a stabilit după participarea președintelui Klaus Iohannis la Consiliul European.

Petre Daea a rugat Comisia Europeană să găsească sume suplimentare, să se realizeze culoarul de transport pentru cereale pentru ca ele să nu rămână în țările vecine Ucrainei.

"Aceste cantități de cereale să se ducă acolo unde este nevoie și să se introducă restricții la vamă prin taxe, iar CE trebuie să analizeze această soluție, să se creeze un mecanism de monitorizare foarte clar prin care să se știe în fiecare moment ce cantitate de cereale există în drum spre țările aflate în vecinătatea conflictului", a mai adăugat Daea.

Ministrul Agriculturii a mai afirmat că noi plătim acum "nota de plată" și "învârtim situația aceasta în jurul unei decizii pe care a luat-o Comisia, în sensul că eliberăm granița, ridicăm taxele vamale și, practic, Ucraina a intrat pe piața unică a UE", a mai comentat el.

Fermierii vor primi banii în 29 de zile din momentul în care se aprobă Hotărârea de Guvern în acest sens. Momentan, actul normativ se află încă în consultare publică, apoi va merge spre avizare.

Va exista apoi o perioadă pentru depunerea cererilor pentru despăgubiri, o verificare a documentelor, iar apoi urmează virarea banilor.

Daea a spus la un moment dat că și el protestează și este alături de fermieri și va fi mereu alături de ei.

"Dragi fermieri, am fost, sunt și voi rămâne alături de dvs., din respect pentru munca dvs. și facem eforturi extraordinare în așa fel încât să putem atenua efectele negative ale momentului. Iată că războiul face victime și în rândul fermierilor, știindu-se că aici sunt acele implicații economice și suferințe în spațiul agricol", a transmis Petre Daea.

+++

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a transmis că premierul Nicolae Ciucă i-a cerut lui Petre Daea, în cadrul întâlnirii de vineri, măsuri urgente pentru a sprijini fermierii români.

Premierul României a solicitat soluții urgente la problemele cu care se confruntă fermierii și procesatorii, semnalate inclusiv în discuțiile purtate joi de șeful Executivului cu reprezentanții sectorului de profil.

"Principalele măsuri trebuie să vizeze o relație corectă între producătorii, procesatorii agricoli și lanțurile de retail, dar și facilitarea exporturilor din domeniul produselor agricole, în perspectiva echilibrării balanței comerciale", se arată în informarea de la Guvern.

Ulterior, premierul a revenit cu mai multe detalii într-un mesaj pe Facebook.

"Am solicitat ministrului Agriculturii Petre Daea măsuri urgente pentru sprijinirea fermierilor și a procesatorilor români. Cu reprezentanții acestei ramuri economice am discutat ieri, la Palatul Victoria, când mi-au prezentat problemele pe care le au", a scris acesta.

El a precizat că problema valorificării juste a producției lor poate fi rezolvată prin configurarea unei relații corecte a producătorilor și procesatorilor, pe de o parte, cu lanțurile de retail din țară. De asemenea, acesta afirmă că sunt necesare instrumente eficiente care să faciliteze exporturile de produse agricole și alimentare românești, în scopul echilibrării balanței comerciale din acest domeniu.

"Susținem ideea unui program care să includă investiții publice în unități de depozitare și procesare destinate micilor producători, acordarea de facilități pentru procesatori și finanțarea mecanismelor și a schemelor de susținere, astfel încât banii europeni și din bugetul național să ajungă la timp la fermierii români", a mai explicat Nicolae Ciucă.