România trebuie să obțină acordul din partea Comisiei Europene pentru programul „Carne de porc din fermele românești”, aprobat săptămâna trecută în Parlamentul României.

Ministrul Agriculturii Petre Daea a declarat marți că a transmis notificarea privind acest program de sprijin al fermierilor către autoritățile europene, precum și o scrisoare cu explicații, „de ce este necesar acest program”, comisarului european pentru agricultură Phil Hogan, transmite Agerpres.

„Programul de sprijin pentru carne de porc va ieși cât de curând (...) Actul normativ a ieșit din Parlamentul României cu aprobarea forțelor politice, cu o majoritate care a înțeles rostul acestui program. Acum se află în faza de promulgare, iar cel ce vă vorbește a transmis notificarea necesară la Bruxelles și o scrisoare către comisarul Hogan pentru a ne explica de ce este necesar acest program”, a spus Daea, în cadrul conferinței anuale a LAPAR.

„Păi, nu este posibil ca în România, țara cu cea mai mare suprafață de porumb cultivată din UE să aibă ca încărcătură la porumb pe hectar nici doi porci grași. Ce calcul economic ai putea să faci în momentul în care faci o astfel de încărcătura pe unitatea de suprafață la această specie, în condițiile în care suntem tributari atât în analiza balanței comerciale pentru că importăm foarte mult, în jur de 50% din consumul intern (carne de porc n.r.) și exportăm porumb cu eforturi extraordinare și la prețuri foarte mici?”

 

Întrebat dacă de aceste ajutoare va beneficia și Liviu Dragnea, șeful MADR a răspuns: „Orice fermier din România, indiferent cum îl cheamă, indiferent ce vârstă are, dacă se încadrează în condițiile pe care le-am prezentat în actul normativ”.

„Pentru noi este un câștig că fermierii din România se ocupă de această specie și este atât de necesară pentru piață internă”, a afirmat șeful MADR.

Programul "Carne de porc din fermele românești", care urmează să fie implementat în perioada 2017-2020, are alocată suma de 446 de milioane de euro, iar în 2017 crescătorii de porci vor primi ajutoare de stat de 86 de milioane de euro de la buget, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii.