Magazinele nu vor afla mai devreme de o lună dacă vor fi obligate să vândă cel puțin 51% produse alimentare de origine locală.

Plenul Camerei Deputaților a decis amânarea cu o lună a dezbaterii legii care obligă magazinele să comercializeze cel puțin 51% din alimente unele provenite din „lanțul scurt” de aprovizionare, local sau regional, pe motiv că nu a fost respectat Regulamentul în alcătuirea raportului, scrie news.ro.

PSD a solicitat amânarea în plenul de marți, când legea ar fi trebuit să fie supusă la vot. Proiectul a fost retrimis la Comisia pentru agricultură, după ce liderul deputaților social-democrați, Florin Pâslaru, a spus că nu a fost respectat Regulamentul în comisie în momentul în care a fost votat raportul, iar acesta trebuie modificat.

Amânarea cu o lună riscă să ducă în situația în care legea va ajunge la vot abia sesiunea următoare, în toamnă, având în vedere că în luna iunie Parlamentul își va suspenda activitatea pentru vacanța de vară.

În forma adoptată de Senat, noua lege a comercializării produselor alimentare prevedea ca 51% din produsele din comerț să provină de la producători români, însă deputații au schimbat aceste prevederi și au introdus o nouă noțiune, cea de „lanț scurt de aprovizionare”. Acesta a fost definit ca fiind un lanț de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici angajați în activități de cooperare și de dezvoltare economică la nivel local sau regional.

Produsele la care face referire legea sunt carnea, ouăle, legumele, fructele, mierea, produsele lactate și cele de panificație.

Guvernul va stabili normele de aplicare a legii, precum și procentele exacte pentru anumite perioade ale anului când, de exemplu, producția locală nu poate acoperi necesarul stabilit de lege.

Legea prevede și sancțiuni pentru cei care nu respectă prevederile privind lanțul scurt de aprovizionare, care pot ajunge până la 150.000 de lei. Tot cu 150.000 de lei vor fi sancționați și comercianții care impun un preț minim pe piață, putându-se ajunge chiar la închiderea unității.

Noua lege, adoptată în comisie, prevede și etichetarea produselor românești, inclusiv a cărnii proaspete, care trebuie să conțină informații cu privire la zona de proveniență.