Confruntați cu scăderea prețurilor pe piața cerealelor, fermieri americani se orientează spre porumb, sperând că vânzările mai mari vor contracara prețurile reduse.

Analiștii estimează că la prețurile actuale fermierii vor putea să-și acopere costurile variabile, precum cele cu semințele și îngrășămintele, se arată într-o analiză Reuters, citată de Agerpres. 

Fermierii speră că dacă vor cultiva suprafețe mai mari, și vor reduce o parte din cheltuieli, vor putea să acopere și o parte din costurile fixe, precum cele cu chiriile pentru terenuri. 

Strategia actuală a fermierilor americani este diferită de cea adoptată ultima dată când prețurile la cereale au scăzut timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor 1980. Atunci fermierii au redus producția și prețurile au început să crească. 

În funcție de fenomenele meteo, o suprafață mai mare cultivată cu porumb înseamnă o recoltă mai mare care nu va face decât se se adauge unor stocuri globale masive care au păstrat prețurile la un nivel sub punctul de echilibru. Însă economiștii sunt de părere că o majorare a producției ar putea fi singura șansă a fermierilor americani de a ajunge la echilibru pe o piață în scădere. 

Departamentul american al Agriculturii (USDA) estimează că veniturile fermierilor vor scădea cu 3% în acest an, după un declin de 8% în 2015 și o scădere de 27% în 2014. USDA se așteaptă ca suprafața cultivată cu porumb să crească cu 2,2% comparativ cu 2015 până la 90 milioane acri (364.217 kilometri pătrați), o suprafață similară cu cea a Germaniei, în timp ce suprafața cultivată cu soia să crească doar cu 0,5% până la 83,1 milioane acri.