Fondurile pentru agricultură, prevăzute în proiectul de buget al Guvernului, sunt realizabile, având în vedere că 80-90% sunt plăți pentru fermieri subvenționate de către Uniunea Europeană, spun fermierii.

Asociațiile de fermieri chestionate de News.ro cataloghează bugetul Ministerului Agriculturii drept unul „surprinzător de bun”. Ministerul Finanțelor a publicat luni proiectul de buget pentru 2017.

„Dacă luăm în calcul că 80-90% din bugetul Ministerului Agriculturii sunt plăți care într-o proporție foarte mare sunt susținute din bugetul Uniunii Europene și ajung să fie rambursate, atunci bugetul poate fi unul realizabil”, a declarat președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, Claudiu Frânc.

El s-a arătat mulțumit de faptul că în proiectul de buget este prevăzută o alocare financiară de 70 de milioane de euro pentru susținerea crescătorilor de animale. "Ceea ce din punctul nostru de vedere este ok, dar vom vedea cum se vor concretiza lucrurile”, a completat Frânc.

Un alt fermier mulțumit de alocarea făcută de Guvern pentru ministerul Agriculturii este consilierul din cadrul Asociației Fermierilor din România (AFR) Ion Cioroianu.

„Proiectul de buget pentru agricultură este suprinzător de bun. Fondurile alocate în acest an sunt cu 83% mai mari față de anul trecut. Suma alocată este fantastică. Ei au promisiuni multe pe care vor să le îndeplinească: investirea în irigații, încurajarea legumiculturii, plata subvențiilor la timp. (...) Bugetul este foarte bun”, a declarat Cioroianu.

El spune că s-a întâlnit cu ministrul Agriculturii, care a spus că vrea să îndeplinească toate promisiunile pe care le-a făcut în campania electorală legat de agricultură. „Eu am spus că și jumătate dintre promisiunile din campania electorală dacă vor fi îndeplinite va fi bine”, a completat Cioroianu.

Ministerul Agriculturii are cea mai mare creștere ca valoare a bugetului, la 17,3 miliarde lei, nivel cu 83,4% mai mare față de 2016, în principal ca urmare a efectuării în 2017 a unor plăți din anii precedenți și recuperate în anul curent la buget. La acest capitol bugetar, cheltuielile sunt de 17 miliarde lei, mai mari cu 144,6% față de nivelul din 2016.

Potrivit proiectului de buget, Ministerul Agriculturii intenționează să reabiliteze sectorul de irigații în cadrul unui program de investiții în infrastructura principala de irigatii, pentru circa 2 milioane de hectare, care se va desfășura în trei etape, pe o durată de patru ani (2017-2020), urmând a fi reabilitate un numar total de 86 de amenajări de irigații de care vor beneficia 484 organizații ale utilizatorilor de apa pentru irigații cu peste 200.000 de utilizatori.

Programul prevede alocarea de la bugetul de stat a 1,143 miliarde euro pentru perioada 2017-2020 plus 342 milioane euro fonduri europene prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020.