La final de mandat, ministrul agriculturii Achim Irimescu a anunțat că s-au efectuat plăți către fermierii români în valoare record de peste 4 miliarde de euro în perioada noiembrie 2015-decembrie 2016.

„În perioada noiembrie 2015-decembrie 2016, s-au efectuat plăți către fermierii români în valoare record de peste 4 miliarde euro, pentru schemele de plăți directe din Fondul European de Garantare pentru Agricultură (FEGA), măsurile de dezvoltare rurală, finanțate din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) și pentru subvențiile acordate integral de la bugetul de stat”, informează Ministerul Agriculturii într-un comunicat.

Fermierii români au putut beneficia până la 15 octombrie 2016 de circa 1,5 miliarde euro reprezentând plăți directe aferente Campaniei 2015, la care s-au adăugat, începând din 16 octombrie și până în prezent, circa 1,05 miliarde euro aferenți cererilor de plăți directe depuse în Campania 2016.

Plafonul total alocat din FEGA pentru Campania 2016 este de 1,7 miliarde de euro, din care s-au putut plăti până la acest moment peste un miliard de euro, anunță ministerul. „Diferența rămasă, de 700 milioane euro, urmează a fi plătită în perioada următoare, până la data limită stabilită de Regulamentele comunitare în vigoare, respectiv 30 iunie 2017”.

În ceea ce privește plățile efectuate din FEADR în perioada noiembrie 2015-decembrie 2016, acestea ajung la valoarea de 1,5 miliarde de euro, din care 1,2 miliarde aferente perioadei curente de programare.

„Reamintim pe această cale că alocarea financiară din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), acordată României pentru implementarea Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) în perioada 2014-2020 este de 8,13 miliarde de euro, la care se adaugă cofinanțarea de la bugetul de stat, în valoare de 1,34 miliarde de euro, iar plățile efectuate până la acest moment reflectă un grad de absorbție de circa 14%”, se arată în comunicatul instituției.

Plățile efectuate au fost deja returnate de Comisia Europeană în proporție de 77%, urmând ca diferența să fie rambursată României până la jumătatea lunii Ianuarie, reîntregind astfel sumele cheltuite de la bugetul de stat pentru efectuarea lor, a mai anunțat ministerul.

Ministrul Achim Irimescu a marcat finalul său de mandat alături de angajații ministerului. Irimescu a precizat că plățile efectuate către fermieri în anul 2016 au fost posibile prin efortul susținut al personalului din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, al Agenției de Plăți pentru Intervenții în Agricultură și al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, mulțumindu-le pe această cale pentru profesionalismul, devotamentul și munca depusă în toată această perioadă.

Oficialii Ministerului nu au menționat însă și problemele care au dus la amânarea repetată a plăților aferente campaniei 2015, care au provocat probleme majore fermierilor în prima parte a acestui an.

Comunicatul menționează că ministrul a urmărit „simplificarea accesului” la fondurile europene și că, „prin măsurile luate, a reușit sa asigure un grad ridicat de absorbție a fondurilor comunitare alocate României”, având permanent în vedere reducerea birocrației, în special în ce privește Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) și Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime (POPAM).

„O altă prioritate a mandatului dl. Irimescu a constituit-o deschiderea pieței europene la porci vii, dar și a piețelor arabe pentru exportul de ovine și a celei turce pentru bovine și carne de vită”.

Astfel, notează ministerul, în cursul acestui an au fost organizate mai multe negocieri cu Autoritățile Veterinare Centrale din Emiratele Arabe Unite, Algeria, Iran, Iraq, Turcia, Israel, Albania, Ucraina, R.P. China și Koreea, pentru stabilirea condițiilor sanitare veterinare aplicabile la exportul de produse de origine animală (carne de bovine, ovine, porcine, pasare, ouă și produse din ouă, miere, produse din carne). Ca urmare a acestor acțiuni, modelele de certificate sanitare veterinare care au fost stabilite oficial în urma negocierilor directe dintre reprezentanții ANSVSA și cei ai Autorităților Veterinare Centrale din țările terțe, au fost publicate pe site-ul ANSVSA.