374 de eurodeputați au votat ieri (13 aprilie) pentru prelungirea autorizației erbicidului glifosat cu doar șapte ani, în loc de 15 cum propusese inițial Comisia Europeană. Totodată, aceștia susțin utilizarea erbicidului doar pentru uz profesional.

Glifosatul, ingredientul activ din anumite ierbicide utilizate în lumea întreagă, a intrat pe piața de consum în anul 1974, devenind un ierbicid cu o arie mare de utilizare. În urmă cu aproximativ 16 ani, patentul pentru glifosat a expirat iar substanța a început să fie comercializată de numeroase companii înregistrate la nivel european, fiind utilizată în scopul protejării recoltelor agricole.

Studiile efectuate de experți în ultimii ani, au ridicat suspiciuni cu privire la potențialul cancerigen al acestui tip de erbicid, care se pare că provoacă și numeroase perturbări la nivelul sistemului endocrin uman.

Astfel, deputații eruopeni, au votat miercuri (13 aprilie 2016) o rezoluție prin care solicită reducerea numărului de ani în ceea ce privește autorizarea acestui erbicid, de la 15 (cum propusese inițial Comisia Europeană) la șapte, precum și utilizarea acestuia doar în scop profesional.

Totodată, deputații au propus efectuarea unei evaluări independente și publicarea tuturor dovezilor științifice pe care Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) le-a utilizat pentru evaluarea erbicidelor care conțin glifosat.

De asemenea, reprezentanții legislativului european au catalogat drept „inacceptabilă” utilizarea glifosatului în practica agricolă cunoscută ca „ardere prematură”, adică eliminarea plantei propriu-zise înainte de recoltă pentru accelerarea coacerii și facilitatea recoltării. Această practică duce printre altele la o mai mare expunere pentru oameni, anunță un comunicat al PE.

Europarlamentarii doresc interzicerea utilizării glifosatului în apropierea parcurilor sau grădinelor publice și a spațiilor de joacă.