Premierul Ludovic Orban susține că e „un adevărat dezmăț în materie de export de cereale”, deși cantitățile exportate sunt chiar mai mici decât anul trecut. Și totuși, Guvernul pregătește blocarea exporturilor și chiar rechiziții.

„Domnul ministru al agriculturii, primesc semnal de alarmă privitor la ceea ce se întâmplă pe piața cerealelor. Aici v-am spus foarte clar: nu ne putem permite să acceptăm, ca din lăcomie, unii proprietari de cantități de cereale să trimită la export să ne lase fără grâu. Aici ar trebui să luăm măsuri foarte clare, mai ales că datele preliminare pe care le-am primit pe luna martie arată că e un adevărat dezmăț în materie de export de cereale", a spus Orban, în debutul ședinței de guvern.

Premierul i-a cerut ministrului să ia măsuri pentru ca România să nu rămână fără stocuri de grâu în perioada pandemiei de COVID-19.

„În luna martie s-a exportat 700.000 de tone. Procedura de eliberare a avizului fito-sanitar era una pe genunchi, în 24 de ore. Am refăcut toată procedura prin Ordin de Ministru și am făcut, bineînțeles, și apel la traderi și la marii fermieri să înceteze cu această activitate", a replicat ministrul agriculturii Adrian Oros.

Dar datele statistice contrazic afirmațiile premierului privind „dezmățul”. România a exportat, în primele patru luni ale lui 2019, 1,78 milioane tone porumb și 1,52 milioane tone grâu și meslin (amestec de grâu cu secară în proporție 2-1), conform datelor publicate în august de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Cu alte cuvinte, exporturi de 3,3 milioane tone în 4 luni, adică o medie de 800.000 de tone lunar, peste nivelul anunțat de ministrul agriculturii.

În anul anterior, exporturile de cereale ale României depășiseră 12 milioane de tone, adică cel puțin un milion de tone în fiecare lună, în medie.

„Eu sunt hotărât inclusiv să interzicem exporturile și dacă va fi necesar să facem rechiziții. Noi trebuie să asigurăm cantitățile necesare până la viitoarea recoltă pentru a asigura necesarul de grâu pentru consumul intern", a spus premierul.

În replică, ministrul agriculturii a spus că sunt pregătite textele „și pentru rechiziții și pentru suspendare”.

Este drept că producția de cereale a României a scăzut în 2019, comparativ cu 2018, dar nivelul exporturilor susținut de ministrul agriculturii nu este în măsură să aducă foametea.