Comisia Europeană a alocat 2 milioane de euro pentru ajutor veterinar și analizează fondurile de dezvoltare rurală pentru a vedea cum pot fi ajutați fermierii care și-au pierdut animalele din cauza pestei porcine africane, a spus comisarul Phil Hogan

Guvernul a notificat recent Comisia Europeană că va cere ajutor financiar pentru fermieri, pentru ca aceștia să poată implementa măsurile de biosecuritate și alte măsuri pentru eliminarea epidemiei de pestă porcină africană.

„După ce vom primi mai multe detalii în zilele care urmează, vom putea evalua cererea României și sperăm să putem ajuta”, a declarat joi Phil Hogan, comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală, după o întâlnire cu prim-ministrul Viorica Dăncilă.

Pe lângă măsurile de control, supraveghere, prevenție și altele similare, oficialii au discutat și de sprijin financiar pentru a ajuta fermierii să se conformeze regulilor de biosecuritate, a explicat Phil Hogan.

„Am alocat deja 2 milioane de euro pentru ajutor sanitar-veterinar, iar acum ne uităm la programul de dezvoltare rurală să vedem cum putem ajuta fermierii”, a adăugat comisarul european.

El a spus că detectarea celor peste 800 de focare arată că sistemul de detecție funcționează bine, dar pentru rezolvarea situației a discutat cu reprezentanții Guvernului român despre alte măsuri care trebuie luate.

„Am discutat detaliat despre ce am putea face mai bine în domeniul serviciilor veterinare, supravegherii, a resurselor umane necesare și despre un sprijin financiar pentru a controla epidemia și, sperăm, eradicarea completă a bolii în timp”, a spus comisarul Hogan.

La rândul său, premierul Viorica Dăncilă a spus că i-a prezentat comisarului european efectele în plan economico-financiar, dar și social ale epidemiei de pestă porcină.

„În acest context, am solicitat domnului comisar european acordarea întregului sprijin tehnic și financiar din partea Comisiei Europene pentru reducerea impactului nefast pe care pesta porcină africană l-a avut asupra agriculturii românești”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, după întrevederea cu comisarul Phil Hogan.

Pe de altă parte, Ministerul Agriculturii a anunțat că intenționează să instituie o schemă de ajutor de stat de 80 milioane euro pentru compensarea pagubelor cauzate de pesta porcină africană în gospodăriile populației, potrivit unui proiect de Ordonanță de urgență a Guvernului publicat în dezbatere pe site-ul ministerului. 

„Valoarea maximă totală a schemei pentru întreaga perioadă de aplicare este echivalentul în lei a 80 milioane euro. Plățile se efectuează în lei, la cursul de schimb stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie a anului precedent anului în care se efectuează plățile”, se arată în proiectul prezentat de News.ro.

Potrivit documentului citat, ajutorul de stat reprezintă o măsură compensatorie acordată crescătorilor de porcine, persoane fizice ale căror animale au fost sacrificate la greutăți aflate sub greutatea standard de valorificare de 110 kg, care cresc porcine pentru consum familial, sezonier, tradițional în perioada sărbătorilor de Crăciun dar și pentru valorificarea pe piața liberă.

Până în prezent, în România au fost confirmate aproape 900 de focare de pestă porcină africană, în 207 localități din 12 județe, potrivit datelor prezentate joi de Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară (ANSVSA). În total au fost eliminați 232.722 de porci afectați de boală, potrivit autorității.