Ministrul Agriculturii spune, referindu-se la nemulțumirile producătorilor de lapte, că piața de profil este blocată în România din cauza unei crize internaționale. Totodată, comercianții nu au înțeles semnalul pieței și nu au scăzut prețurile.

"Eu nu cumpăr, de când am ajuns în România, lapte sub 4,50 lei în magazin și am venit în noiembrie. Ce s-ar fi întâmplat dacă prețul se reducea, ca și prețul la producător, măcar cu 40%? Eu mergeam în magazin și, în loc să cumpăr un litru, cumpăram doi. Chestiunile sunt foarte simple: piața nu funcționează, aici e problema (...) Din păcate, comerciantul nu a înțeles semnalul pieței. Ar trebui ca în momentele acestea grele să fie comerciantul alături de noi. Din păcate, nu s-a întâmplat acest lucru. Îmi pare rău că o spun, dar asta e realitatea", a afirmat, marți ministrul Achim Irimescu, la o dezbatere organizată de PNL despre impactul aprobării Legii privind comercializarea produselor alimentare în societatea românească.

Ministrul Agriculturii a dat exemplul Germaniei, spunând că, într-un context similar, în această țară prețul la consumator s-a redus corespunzător cu cel de la producător: "La noi nu se întâmplă lucrul acesta. (...) Suntem pe o piață unde nu e la îndemâna producătorului să regleze prețul și nici a statului. Piața nu se autoreglează dintr-un blocaj. De aceea e atât de necesară această lege și de aceea Guvernul a susținut-o", relatează Agerpres.

El a explicat că această criză a laptelui, alături de cea a cărnii de porc, este cauzată de embargoul rus.

Producătorii de lapte din România apreciază că acest sector se confruntă cu o criză fără precedent din cauza concurenței neloiale practicate de hypermarketuri, a distribuției și a lipsei subvențiilor.

Recent, ei au cerut Guvernului o subvenție de minimum 50 de bani pe litrul de lapte, argumentând că prețul primit la poarta fabricii este mult prea mic pentru a le acoperi cheltuielile.

Producătorii acuză faptul că, în timp ce prețul pe litrul de lapte a scăzut la fermieri, la raft această scădere nu s-a simțit, nici măcar după reducerea TVA. În plus, a crescut importul de lapte: cu 11% mai mult în 2015 față de 2014.