Termenul pentru plata subvențiilor europene către fermieri va fi prelungit până la 30 septembrie, în condițiile în care nu s-au putut efectua toate plățile până la termenul-limită inițial, 30 iunie, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

"Nu am putut efectua toate plățile directe pentru fermieri până la 30 iunie. Ne vom încadra totuși în cerința Comisiei Europene, potrivit căreia, pentru a nu plăti penalități, trebuie efectuate 80% din plăți până la 30 iunie. Termenul se va amâna până la 30 septembrie pentru cei 100 sau 200 de fermieri cu probleme deosebite, care trebuie să se rezolve până atunci", a declarat, joi, ministrul Achim Irimescu, la conferința "Absorbția finanțărilor europene - șansă de modernizare pentru România", relatează Agerpres.

El a amintit că, potrivit reglementărilor europene, începând cu 2020 nu se vor mai putea face plăți directe fără cadastru. 

"În prezent, din cele 15 milioane de hectare (de terenuri agricole - n.r.), doar 3 milioane de hectare în extravilan sunt cadastrate, deci situația este dezastruoasă", a subliniat Irimescu. 

Ministerul Agriculturii precizase, miercuri, că România a solicitat prelungirea termenului de plată a subvențiilor europene din campania aferentă anului 2015, fără penalități, în condițiile în care Comisia Europeană a anunțat în cursul lunii iunie că statele membre pot solicita o astfel de prelungire până la 15 octombrie 2016, fără penalizarea fermierilor.

"Am solicitat prelungirea, nu pentru a încetini ritmul în care se realizează plățile, ci pentru a ne asigura că nu vor exista penalizări pentru fermierii români. Plățile se realizează întru-un ritm alert, știm cât este de important pentru toți fermierii să primească banii cât mai repede”, a afirmat ministrul Achim Irimescu, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii.

Până 29 iunie 2016, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a asigurat la plată ajutorul excepțional, cu caracter temporar, acordat fermierilor din sectorul laptelui și al produselor lactate, ajutor reglementat de HG nr. 160/16.03.2016, în valoare totală de 8,77 milioane de euro pentru un număr de 17.014 cereri, precum și ajutorul excepțional în sectorul de creștere porcine în valoare de 2,37 milioane de euro pentru un număr de 241 de cereri.

Până la 30 iunie 2016, APIA va emite ordinele de plată pentru fermierii ale căror cereri unice de plată depuse în cadrul Campaniei 2015 au făcut obiectul controalelor pe teren, a mai precizat Ministerul.