România va verifica modul în care Polonia și Ungaria acordă subvenții pentru producția de lapte, în condițiile în care prețul de import este "foarte ciudat", fiind mai mic decât prețul raportat la CE, a declarat, duminică, la Pro TV, Achim Irimescu.

Din aprilie 2015, piața europeană a laptelul a fost complet liberalizată, iar producătorii de lapte din România se plâng că piața românească este invadată de importuri din alte state, mai ales din Polonia și Ungaria, la prețuri foarte mici.

"Este foarte ciudat cum poate să ajungă laptele din Polonia atât de ieftin în România. (...) Pe lista de la Comisia Europeană, prețul este mult mai mare. Or, el ajunge în România la prețuri mult mai mici. Producătorii acuză că sunt subvenții în statele respective. Vom verifica", a spus Irimescu, relatează News.ro.

Potrivit ministrului, laptele produs în România are unul dintre cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană, de 24 eurocenți/litru.

După datele raportate la nivel european, prețurile medii din Polonia și Ungaria sunt puțin mai mari, prețuri mai mici decât în România fiind raportate doar în statele baltice, de 14-15 eurocenți/litru. Media la nivel european este de circa 30 de eurocenți/litru.

Procesatorii de lapte din România susțin că doar 10% din laptele procesat provine din Ungaria și Polonia, restul fiind colectat de la producătorii din România.

Datele oficiale publicate săptămâna trecută arată că procesatorii români au colectat, în primele trei luni ale acestui an, o cantitate de lapte de 220.011 tone, cu 9% mai mare față de primul trimestru din 2015.

În același timp, importurile de lapte au crescut cu 54% în primul trimestru, până la 38.120 tone.

România are circa 1,7 milioane de vaci de lapte, însă doar 200.000 sunt în ferme cu randament mare, restul fiind la mici producători, cu o producție scăzută, a precizat ministrul.

Din această cauză, România este puțin competitivă pe piața laptelului la nivel european.Totuși, România are un lapte de o calitate foarte bună, mai ales în zonele de munte, a subliniat ministrul.

Pentru a-i ajuta pe producătorii români, Ministerul Agriculturii a prevăzut trei măsuri: particparea la observatorul european al prețului laptelui, introducerea de contracte obligatorii între producători și procesatori și stimularea asociațiilor de producători.