Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a promis joi că va ajuta Slovacia și alte state membre est-europene să elimine vânzarea "total inacceptabilă" de produse alimentare de calitate inferioară pe piețele lor, scrie EurActiv.com.

Reacția lui vine după ce țările europene estice s-au plâns de "apartheidul alimentar" pentru că au fost tratate ca pe "groapa de gunoi a Europei" de către producătorii despre care spun că aleg varianta mai ieftina în ceea ce privește ingredientele folosite într-o gamă largă de produse de zi cu zi.

Criticii și companiile spun că aceste afirmații sunt nefondate și că diferențele reflectă pur și simplu gusturile diferite, însă Juncker a insistat că problema este reală și trebuie abordată.

"Nu-mi place ideea că vor exista un fel de cetățeni de clasa a doua în Europa. Ne vom continua intenția comună de a pune capăt acestui mod discriminativ de a furniza alimente populației slovace. Acest lucru este total inacceptabil", a declarat Juncker după discuțiile de la Bruxelles cu premierul slovac Robert Fico.

Fico, care a descris, săptămâna trecută, problema ca pe un "scandal internațional", a declarat că salută angajamentul lui Juncker de a rezolva această situație.

"Cel mai important lucru pentru mine este că Comisia și președintele acceptă că problema există și că președintele s-a angajat să-i acorde atenție. Ar putea părea ridicol pentru unii, dar pentru Slovacia și partenerii săi de la Visegrad - Cehia, Ungaria și Polonia - a fost o problemă politică serioasă", a spus Fico.

Premierul slovac a afirmat că țara sa este pregătită să organizeze un summit major al statelor membre și al companiilor din domeniul alimentar "pentru a putea intra mai adând în această problemă".

Studiile susținute de guvernele din Ungaria, Slovacia și Republica Cehă par să demonstreze că multe alimente vândute cu ambalaje identice au avut o calitate superioară în alte țări ale UE.

Bulgaria a declarat la începutul acestei luni că cercetările sale au indicat discrepanțe în cel puțin șapte dintre cele 31 de produse cumpărate de la aceleași lanțuri din Germania și Austria.

În conformitate cu directivele UE, companiile sunt libere să schimbe ingredientele unui produs dintr-un stat membru în altul, atâta timp cât acestea sunt enumerate în mod clar pe ambalaj.