Pentru susținerea producătorilor agricoli care cultivă tomate în spații protejate Guvernul alocă 180 de milioane de lei, un buget similar cu cel din 2017, dar numărul fermierilor doritori să intre în program s-a dublat, spune ministrul Petre Daea.

„Avem și în acest an un buget de 180 de milioane de lei, dar dacă anul trecut erau vreo 4.000 și ceva de beneficiari care au dus ciclul până la sfârșit, până la aceasta dată anul cifra este dublă: peste 9.000 de fermieri doritori, de cultivatori de tomate în spații protejate, a declarat pentru Agerpres Petre Daea, ministrul agriculturii.

În urmă cu un an, ministerul a lansat programul „Tomate în spații protejate” cu scopul de a susține produsele deficitare, pe care România le importă masiv. Ministerul a anunțat că toți cultivatorii de tomate în spații protejate vor beneficia și în 2018 de schema de ajutor de minimis prevăzută pentru acest sector, respectiv de 3.000 de euro/beneficiar/an.

Daea a spus că la sfârșitul anului trecut Ministerul Agriculturii a reușit să onoreze toate obligațiile pe care le-a avut față de fermieri, iar piața a fost alimentată în extrasezon cu peste 50.000 de tone de roșii.

„Le-am dat imediat banii și am reușit să aducem pe piață peste 50.000 de tone de tomate produse în România în extrasezon. Un lucru extraordinar de important, deoarece consumul din România se realizează din patru surse. Prima, tomatele din sere - unde avem o suprafață destul de mică pentru că s-au distrus de-a lungul vremii și se vede asta cu ochiul liber. Cea de-a doua sursă este cea din spații protejate, din solarii neîncălzite, a treia sursă, din câmp, care are o perioadă scurtă datorită variației temperaturii și umidității, iar cea de-a patra: importul. Noi nu suntem în stare în România să realizăm de la 1 ianuarie până la 31 decembrie consumul pentru acest produs”, a explicat ministrul.

Conform datelor oficiale, cantitatea de roșii proaspete livrate în 2017 de către beneficiarii programului de tomate românești a depășit 50.000 de tone, iar suma plătită către cei peste 8.000 de legumicultori a fost de circa 23,667 milioane de euro. În primul ciclu de producție din cadrul programului de susținere a produsului tomate în spații protejate derulat în anul 2017 s-au înscris 4.397 beneficiari, iar în ciclul al doilea un număr de 3.627 beneficiari.

Potrivit datelor consultate de Agerpres, România a importat 59.369 tone de roșii în primele nouă luni din 2017, o cantitate aproape similară față de aceiași perioadă din 2016 (59.075 tone), în timp ce exporturile au fost nesemnificative, respectiv de numai 262,2 tone, conform balanței comerciale cu produse agroalimentare.

Consumul mediu de tomate pe locuitor în România se ridică la 31 de kilograme, față de 34,5 kg în UE, iar producția reprezintă o cincime din producția totală de legume a României.