Comisia Europeană promite, în schimb, o simplificare a Politicii Agricole Comune (PAC) și mai multă flexibilitate în acordarea fondurilor în perioada de programare 2021-2027.

Comisia Europeană propune că bugetul alocat PAC pentru viitorul cadru financiar multianual (CFM) să fie de 365 miliarde de euro (în prețuri curente), ori 28,5% din bugetul total al UE pentru perioada 2021-2027.

În actualul CFM (2014-2020), agricultura și dezvoltarea rurală beneficiază de o alocare de peste 408 miliarde de euro, peste 37% din buget.

Astfel, dacă Parlamentul European și statele membre vor agrea propunerea Comisiei, bugetul alocat PAC va fi mai mic cu peste 10% în viitorul CFM față de cel curent.

Din cele 365 miliarde de euro, 265,2 miliarde vor fi utilizate pentru plățile directe către fermieri, 20 de miliarde sunt alocate pentru măsuri de piață, iar 78,8 miliarde de euro sunt destinate dezvoltării rurale. În plus, spune Comisia, din fondurile alocate programului de cercetare Horizon, 10 miliarde de euro vor fi destinate inovării în domeniul alimentelor, agriculturii, dezvoltării rurale și bio-economiei.

Executivul UE pune mai mult accent pe protecția mediului și vrea să acorde statelor membre mai multă flexibilitate în distribuirea fondurilor.

Astfel, comisarul european Phil Hogan a spus că 40% din PAC va contribui la acțiuni climatice, o dublare față de actualul CFM. Comisarul a explicat că plățile către fermieri vor fi condiționate de cerințe mai stricte privind mediul.

„PAC rămâne o politică pregătită să facă față viitorului, care continuă să sprijine fermierii și comunitățile rurale, este lider al dezvoltării durabile a agriculturii UE și reflectă ambiția UE legată de grija pentru mediu și acțiunile climatice”, susține Comisia într-un comunicat emis vineri.


Astfel, propunerile prezentate de Comisie acordă statelor membre mai multă flexibilitate și responsabilitate în alegerea modului și a domeniilor în care să investească fondurile care le revin, pentru a avea un sector agricol inteligent, rezilient, sustenabil și competitiv, asigurând, totodată, un sprijin echitabil și mai bine direcționat pentru venitul fermierilor.

„Politica agricolă comună este una dintre politicile noastre de bază și influențează viața tuturor europenilor... Prin noul model de performanță conferim un grad mai ridicat de subsidiaritate statelor membre, în scopul de a spori eficacitatea politicii și a-i monitoriza mai bine rezultatele”, Jyrki Katainen, vicepreședinte al Comisiei Europene pentru locuri de muncă, creștere, investiții și competitivitate.

La rândul său, Phil Hogan, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, a spus că propunerile reprezintă „concretizarea angajamentelor Comisiei de a moderniza și a simplifica politica agricolă comună, de a aplica principiul unei adevărate subsidiarități în privința statelor membre, de a garanta un sector agricol mai rezilient în Europa si de a intensifica ambiția legată de mediu și climă a politicii”.

Comisarul Hogan a mai spus că plățile către fermieri vor fi reduse începând de la 60.000 de euro și plafonate la 100.000 de euro per fermă. Totuși, plafonul a fost majorat față de propunerea făcută de Comisie în urmă cu o lună, când limita maximă era stabilită la 60.000 de euro.

Plafonarea este însă contestată, inclusiv de România, și este de așteptat să urmeze negocieri grele asupra bugetului pentru agricultură, mai ales că multe state au contestat reducerea fondurilor alocate PAC.

Mai mult, reducerea anunțată vineri de Comisie este chiar mai mare decât cea prezentată inițial, în data de 2 mai, când comisarul Gunther Oettinger vorbea de o scădere cu 5%.