Fermierii români pot accesa fonduri europene de până la 15.000 de euro pe proiect în cadrul Submasurii 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2020, scrie site-ul stiriagricole.ro.

În cazul dezvoltării fermelor mici, principiul finanțării nerambursabile este transformarea structurală și deschiderea spre piață a fermelor mici cu potențial de a deveni întreprinderi agricole viabile, precum și de a crește capacitatea de a identifica noi oportunități de valorificare a producției acestora.
 
Pentru a avea cele mai mari șanse la accesarea fondurilor europene, este important că solicitanții să cunoască principiile pe bază cărora sunt selectate proiectele în cadrul Submasurii 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici.
 
Calificarea solicitantului
 
Unul dintre principii este cel al nivelului de calificare al solicitantului în domeniul agricol. Astfel, solicitanții care au absolvit cu diplomă de studii superioare în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară vor primi 20 de puncte. Solicitantul care a absolvit studii postliceale și/sau liceale în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară va beneficia de 15 puncte.
 
De asemenea, solicitantul care prezintă dovada urmării unui curs de calificare de minimum Nivel I în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară finalizat cu un certificat de competențe profesionale eliberat de un furnizor de formare profesională a adulților recunoscut de către Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC) sau care prezintă recunoașterea de către un centru de evaluare și certificare a competențelor profesionale obținute pe alte căi decât cele formale autorizat ANC a competențelor dobândite ca urmare a experienței profesionale va beneficia de 10 puncte, potrivit stiriagricole.ro.
 
Nu în ultimul rând, solicitantul care prezintă dovada de absolvire a unor cursuri de inițiere/instruire/specializare în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară, care nu necesită un document eliberat de formatorii recunoscuți de către ANC și presupune un număr de ore sub numărul de ore aferent Nivelului I de calificare profesională va primi 5 puncte.
 
Sectorul prioritar
 
Un alt principiu pe bază căruia sunt selecționate proiectele este și cel al sectorului prioritar care vizează sectorul zootehnic (bovine, apicultură, ovine și caprine) și vegetal (legumicultură, inclusiv producția de material săditor, pomicultură și producția de semințe).
 
Mai exact, în sectorul vegetal, se vor acroda 15 puncte pentru legumicultură (se referă atât la legumele în câmp cât și la cele în spații protejate, inclusiv ciupercăriile din spațiile climatizate), se acceptă și producere de material săditor/sămânța de legume. Producere de sămânța/material săditor (inclusiv pentru pepiniere pomicole și viticole) – cu excepția celor pentru legumicultură este notată cu 12 puncte, iar pomicultură cu 10 puncte.
 
În sectorul zootehnic, sunt prioritizare investițiile în sectorul de creștere al bovinelor (15 puncte), în apicultură (12 puncte) și în sectorul de creștere a ovinelor și caprinelor (10 puncte), mai scrie stiriagricole.ro.

Potențialul agricol al zonei
 
Un alt principiu luat în calcul este și cel al zonei care vizează zonele cu potențial determinate în bază studiilor de specialitate. Astfel, dacă proiectul este implementat într-o zonă cu potențial ridicat se vor acordă 30 de puncte, iar dacă proiectul este implementat într-o zonă cu potențial mediu – 25 de puncte.
 
Principiul fermelor de familie
 
Prioritizarea fermelor de familie conform definiției din OUG nr. 43/2013, cu modificările și completările ulterioare, care se încadrează în dimensiunea fermei mici (8.000 – 11.999 € SO). Se vor acorda în acest caz 30 de puncte.
 
Principiul raselor/soiurilor autohtone
 
În cazul în care solicitantul demonstrează că deține/dezvoltă la nivelul exploatației agricole și prevede în cadrul Planului de Afaceri că va păstra / dezvoltă, pe toată durată de implementare a acestuia, nucleul de râse indigene, respectiv soiuri autohtone (indiferent de ponderea acestora măsurată în SO*), acesta va primi în plus 5 puncte.
 
O exploatație agricolă nu poate primi sprijin decât o singură dată în cadrul submasurii 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, din PNDR 2014-2020, în sensul că exploatația nu poate fi transferată între 2 sau mai mulți fermieri, beneficiari ai sprijinului prin această submăsură, conform stiriagricole.ro.