România e țara în care se moare de secetă la un kilometru de Dunăre și în care, în secolul 21, facem agricultură pe bază de acatiste, declară Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR).

"Nu se poate, noi suntem țara în care se moare de secetă la un kilometru de Dunăre. E inadmisibil! O țară cu bazinul hidrografic și hidrologic la României să auzi un ministru al agriculturii, oricare ar fi el, că pronunță cuvântul "secetă" este autodenunț. Nu poți să funcționezi așa. Probabil va trebui să nu mai coste uzinarea apei, să fie apa gratis pentru agricultură condiționată de tehnologii avansate în irigații, ca să nu ne batem joc de apa din râuri sau din pânza freatică. Nu se poate ca, la bazinul nostru hidrografic, să plângem de secetă și în secolul 21 să facem agricultură pe bază de acatiste!", a declarat marți Mihai Daraban, în cadrul unei videoconferințe privind agricultura.

În viziunea șefului CCIR, trebuie să se renunțe la ideea de producție la hectar și să se parieze "absolut totul" pe procesare.

"Eu aș paria absolut totul pe procesare, mai puțin pe celebra producție la hectar de care aud de când m-am născut. În 1967, cred că primele cuvinte pe care le-am auzit au fost "producția la hectar". Cred că trebuie ieșit din paradigma asta. Până la urmă putem importa cereale dacă suntem în stare să procesăm. Cred că aici este pariul pe care îl avem”, a precizat președintele CCIR, potrivit Agerpres.