Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat luni că Președinția română a Consiliului UE vrea o abordare progresivă în implementarea noului plan de performanță pentru agricultorii europeni.

Într-o conferință de presă comună cu comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, ministrul român a declarat că sunt necesare eforturi suplimentare pentru ca noul plan de performanță în privința fondurilor pentru agricultură să fie pus în practică.

În cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) 2021-2027, Comisia Europeană a propus trecerea la o abordare bazată pe performanță. Astfel, Comisia dorește ca statele membre să-și stabilească obiective de etapă anuale și să raporteze cu privire la realizarea obiectivelor respective în fiecare an până la 15 februarie. Acest raport anual ar urma să conțină și date financiare și informații legate de performanță, a afirmat luni Petre Daea, după prezidarea primului Consiliu AGRIFISH.

”În cazul în care valorile raportate ale unuia sau ale mai multor indicatori de rezultat diferă față de obiectivele de etapă aferente, iar această diferență depășește o anumită marjă de toleranță, CE poate solicita statelor membre prezentarea unui plan de acțiuni drept măsuri de remediere”, a precizat ministrul român, adăugând că, în cadrul AGRIFISH, au fost analizate mai multe opțiuni, inclusiv obiective de etapă bienale sau o marjă de toleranță mai ridicată - de 35%. 

Potrivit ministrului Agriculturii, Președinția română a Consiliului UE a avansat ideea unei abordări progresive pentru primii doi ani de implementare, care să permită o marjă de toleranță mai mare în această perioadă. 

La rândul său, comisarul Phil Hogan a precizat că unele state membre și-au exprimat îngrijorarea față de termenul limită de 15 februarie.

Oficialul CE a explicat că, pentru circa 85% din fonduri, statele membre vor avea la dispoziție o perioadă de 7 luni și jumătate înainte să prezinte raportul către Comisie.