Un comitet de inițiativă promovat de federația Pro Agro propune modificarea Constituției, astfel încât terenurile, în special cele agricole, să fie declarate „patrimoniu național“ și să nu mai poată fi vândute către străini, scrie adevarul.ro.

Concret, inițiativa constă în strângerea de semnături pentru adoptarea unui proiect de lege pentru „modificarea art. 44 alin. (2) teza a II-a din Constituția României".

În forma actuală, articolul respectiv din Constituție prevede că cetățenii străini și apatrizii „pot dobândi dreptul de proprietate privată asupra terenurilor numai în condițiile rezultate din aderarea României la Uniunea Europeană și din alte tratate internaționale la care România este parte, pe bază de reciprocitate, în condițiile prevăzute prin lege organică, precum și prin moștenire legală".

Forma propusă de comitetul amintit mai sus arată astfel: „Cetățenii străini, apatrizii și persoanele juridice străine ori care nu au capital exclusiv românesc nu pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor, pădurilor și a apelor, nu le pot arenda, concensiona, închiria".

„Prin excepție, cetățenii străini, apatrizii și persoanele juridice străine ori care nu au capital exclusiv românesc, conform legii organice, pot concesiona, închiria, numai terenuri care au destinația construcții civile, comerciale, industriale", se mai arată în propunerea legislativă.

Inițiatorii invocă, în expunerea de motive, un studiu al Academiei Române care arată că „amplificarea volumului tranzacțiilor de pe piața funciară românească are loc în contextul în care prețurile practicate în țara noastră sunt mult mai reduse decât prețurile europene, făcând astfel foarte atractive terenurile agricole pentru capitalul străin, reprezentat atât de persoane fizice, cât și de persoane juridice, inclusiv fonduri de investiții".

Cum vor acționa inițiatorii Primul pas a fost întreprins la Timișoara, unde inițiatorii au obținut un act notarial de împuternicire a reprezentantului Comitetului de inițiativă, iar acesta se va adresa Consiliului Legislativ.

„După publicarea avizului acestui Consiliu în Monitorul Oficial, avem la dispoziție șase luni să strângem 500.000 de semnături în 22 de județe", a declarat Emil Dumitru, președintele Pro Agro, scrie adevarul.ro.