Agricultorii vor fi obligați să afișeze în piețe o etichetă de produs detaliată, care să indice datele de identificare ale fermierului și ale produsului, dar și să expună la locul de vânzare o copie după atestatul de producător, scrie Profit.ro.

Legislația actuală prevedea doar obligația afișării unei etichete, dar fără a detalia modalitatea de realizare și elementele care trebuie afișate pe etichetă. Noile reguli sunt introduse într-un proiect de lege prezentat de Profit.ro.

Potrivit proiectului, eticheta de produs va conține obligatoriu următoarele elemente: numele și prenumele/denumirea producătorului; denumirea produsului; localitatea de origine; data obținerii produsului și prețul de vânzare. În plus, producătorii trebuie să afișeze la locul de vânzare și o copie după atestatul de producător. Administratorii piețelor trebuie să informeze autoritățile dacă fermierii nu se conformează și să asigure un spațiu de vânzare de minimum 40% din totalul existent pentru producători.

Presa a relatat în multe rânduri că producătorii agricoli nu au loc în piețele agro-alimentare, aceștia fiind forțați să își vândă produsele, la prețuri mici, revânzătorilor, în timp ce tarabele sunt ocupate doar de comercianți. Legislația actuală obligă administratorii de piețe să asigure spațiu de vânzare pentru producători, iar aceștia au obligația să ofere detalii despre produsele lor, însă noul proiect prevede necesitatea afișării mai amănunțite.