Producția de miere scade dramatic în acest an, din cauza condițiilor meteo care au afectat puternic efectivele de albine, spun apicultorii, dar prețurile nu vor crește, ca urmare a stocurilor ridicate și a consumului redus pe plan local.

„Producția de miere de anul acesta va fi sub 50%, în jur de 45% din media ultimilor ani. Cel puțin aceasta este estimarea noastră efectuată în toate județele”, a declarat Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA).

„Chiar dacă s-a făcut salcâmul în Moldova, în restul țării nu s-a făcut. Chiar dacă s-a făcut floarea-soarelui în sud, în alte părți a fost distrusă de secetă, iar teiul a fost doar pe suprafețe mici. La mierea de salcâm producția a fost afectată în proporție de 80%-90%, la rapiță de peste 80%, iar la floarea-soarelui și tei s-a făcut 40-45% dintr-o producție normală. În plus, mulți apicultori nu s-au mai deplasat în pastoral pentru că nu au mai avut bani. Din estimarea noastră pe care am primit-o din teritoriu nu cred că vom sări anul acesta de o producție de 8.000-9.000 de tone de miere”, a spus Fetea pentru Agerpres.

Acesta susține că apicultura este într-un „grav pericol” anul acesta deoarece familiile de albine au scăzut dramatic, iar apicultorii sunt secătuiți din cauza cheltuielilor făcute pentru a asigura hrana și a ține albinele în viață. Deși ACA a făcut numeroase adrese la Ministerul Agriculturii pentru obținerea unui sprijin financiar, deocamdată apicultorii nu au primit nimic în pofida promisiunilor privind acordarea unui ajutor de 15 lei pe stup.

În pofida acestei situații, apicultorii afirmă că mierea nu va lipsi de pe piață în acest an deoarece s-a importat „în draci” anul trecut, iar exporturile au fost într-un „blocaj total”.

„Nu cred că va lipsi mierea de pe piață pentru că s-a importat anul trecut în draci. În România se aduc din import circa 3.000-4.000 de tone pe an, aproape 20% din consum. Exporturile nu au mers deloc anul acesta, sunt într-un blocaj total, tocmai datorită acestor importuri de miere de pe alte continente. Nu există motivație să lipsească mierea de pe piață, mai ales că în România nici nu se consumă, dar poate că va lipsi mierea românească”, a explicat reprezentantul apicultorilor.

Șeful ACA a subliniat că intenționează să ceară inițierea unui proiect de lege prin care producția autohtonă de miere să fie protejată de importurile din țări precum Argentina, China sau Mexic.

Deși producția de miere este mult diminuată în acest an, șeful ACA consideră că nu există nicio logică în privința creșterii prețurilor la miere în condițiile în care consumul este relativ scăzut și stocuri există.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, și deține un efectiv de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel național sunt înregistrați în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceștia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.