136 de companii din industria de prelucrare a cărnii au înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de peste un milion de euro, dar profitabilitatea sectorului rămâne extrem de redusă, se arată într-o analiză sectorială a Coface.

Segmentul firmelor cu afaceri de peste un milion de euro reprezintp aproximativ 27% din totalul firmelor active, dar generează aproximativ 96% dintre veniturile înregistrate la nivelul întregului sector.

Aproximativ 19% dintre companiile care au depus declarațiile pentru anul 2014 nu au desfășurat în realitate nicio activitate, în timp ce aproape jumătate dintre companiile active înregistrează o cifră de afaceri mai mică de 100.000 de euro, notează Coface.

„Industria procesării cărnii a fost marcată în ultimii ani de cele mai mari insolvențe istorice din acest sector. Astfel, concentrarea sectorului între primii zece jucători a scăzut de la 45 la sută în 2012 la 32 la sută în anul 2014, dinamică înregistrată pe fondul intrării în insolvență a două companii din top 3, respectiv Marex (al doilea jucător, cu o cifră de afaceri de 473 milioane de lei înainte de insolvență) și Elit (al treilea jucător, cu o cifră de afaceri de 317 milioane de lei înainte de insolvență)”, a declarat Iancu Guda, Services Director, Coface Romania Credit Management Services.

În ciuda acestor insolvențe, piața a înregistrat anul trecut o creștere a veniturilor nominale cu 3%, pe fondul unei cereri relativ constante, dar marja netă consolidată rămâne aproape de pragul minimum de rentabilitate. Pierderile înregistrate de companiile medii și mari acoperă profiturile în creștere ale companiilor mici, care au acaparat cel mai mult din piața rămasă liberă ca urmare a insolvențelor înregistrate in sector, a mai spus Guda.

Conform situațiilor financiare publicate de Ministerul Finanțelor, firmele care au ca domeniu principal de activitate „Prelucrarea și conservarea cărnii” au generat în 2014 o cifră de afaceri totală de 5,2 miliarde de lei, în creștere cu 3% comparativ cu anul anterior. Marja de profit net consolidată la nivel de sector a fost de 0,2 procente, față de 0,5 procente în anul precedent, potrivit analizei Coface.