636 firme au încasat peste un milion de euro din cultivarea cerealelor, leguminoaselor sau semințelor oleaginoase, arată un nou raport Coface. În România, firmele din acest sector rămân de trei ori mai puțin productive decât media Uniunii Europene.

O analiză a datelor pe anul 2014, realizată de Coface, toate companiile din sectorul cultivării de cereale, plante leguminoase si cele cu semințe oleaginoase înregistrează venituri în creștere, dar profiturile nu cresc, iar 14% nu au activitate. În categoria leguminoaselor sunt încadrate fasolea, mazărea, lintea, năutul, soia, arahidele, în timp ce semințele oleaginoase cele mai cunoscute sunt floarea-soarelui, rapița, inul, soia, susanul și alte semințe din care se extrage ulei.

 
  • 636 companii din acest sector au înregistrat o cifră de afaceri anuală mai mare de un milion de euro în 2014, în creștere comparativ cu nivelul înregistrat în 2013. Acest segment al firmelor reprezintă aproximativ 9% din totalul firmelor active, dar generează aproximativ 72% din veniturile înregistrate la nivelul întregului sector
  •  Aproximativ 14% dintre companiile care au depus declarațiile pentru anul 2014 nu au desfășurat în realitate nicio activitate;
  • Aproape jumătate dintre companiile active inregistreaza o cifra de afaceri mai mica de 100.000 euro/ an (2014), însa ponderea valorică în totalul cifrei de afaceri, pe acest segment, este de doar 2%.
  • Profitul companiilor din România, sub nivelul celui din Europa Centrala si de Est. ·    
  • Companiile din România înregistrează cel mai ridicat grad de îndatorare pe plan regional.

Lipsesc investițiile în tehnologizare, ceea ce face ca această piață să înregistreze, în România, o productivitate de trei ori mai mică față de media țărilor din Uniunea Europeană.

Deși ritmul de tehnologizare a activelor a depășit de peste două ori dinamica uzurii acestora pentru al treilea an consecutiv, impactul nu este vizibil din perspectiva performanței economice, se mai arată în comunicatul de presă.

Companiile din sectorul analizat au facut apel din ce în ce mai mult la creditul furnizor, durata medie de plată crescând până la aproape nouă luni; în timp ce creanțele sunt colectate la circa cinci luni .

Conform situațiilor financiare publicate de Ministerul Finanțelor Publice, firmele care au domeniul principal de activitate „Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), a plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase” au generat în 2014 o cifră de afaceri totală de 19 miliarde RON, în creștere cu 24% comparativ cu anul anterior.

Numărul companiilor cu cifra de afaceri mai mare de 1 milion euro, în creștere - mai arată raportul citat.

Alte informații: Se impune o dinamică ridicată a investițiilor

  • Coface mai arată că firmele românești au înregistrat cel mai ridicat nivel al investițiilor în active fixe și în terenuri, ponderea acestora în totalul activelor fixe fiind de 23%, de două ori mai mare decât media înregistrată pe plan regional;
  • Totuși, productivitatea medie (valoarea adaugată brută raportată la numărul de ore lucrate anual) este de trei ori mai mică în România comparativ cu media UE. Din acest punct de vedere, dinamica investițiilor foarte ridicată este justificată de necesitatea retehnologizării și de eficientizarea acestui sector.
  • În ciuda acestui fapt, rezultatele obținute (profituri în scădere), precum și modalitatea nesustenabilă de finanțare a acestor investiții, generează presiuni majore asupra lichidităților acestor companii, amplificând riscul de insolvență.