Cancelarul german Angela Merkel a deplâns, duminică, în cursul unei vizite la Moscova, lipsa unei încetări a focului în estul Ucrainei, afectat de un conflict între separatiștii proruși și forțele proguvernamentale, relatează Le Monde, citat de Mediafax. Angela Merkel a efectuat duminică o vizită la Moscova, unde o paradă militară de amploare a avut loc cu o zi înainte pentru celebrarea a 70 de ani de la victoria Aliaților împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

Angela Merkel și-a început vizita cu un omagiu în memoria victimelor sovietice ale celui de-al Doilea Război Mondial adus la Mormântul Soldatului Necunoscut, după care și-a continuat-o cu o întrevedere cu președintele rus Vladimir Putin consacrată crizei din Ucraina. Cei doi lideri nu s-au mai întâlnit de la negocierile asupra Acordului de la Minsk privind conflictul din estul Ucrainei, semnat la 12 februarie în urma unei medieri în "formatul Normandia" (Franța, Germania, Rusia și Ucraina).


"Am sperat într-o încetare a focului, dar, din păcate, aceasta nu a intrat în vigoare, separatiștii ocupând noi teritorii", a afirmat Merkel, menționând în special orașul Debalțevo, cucerit de combatanții proruși a doua zi de la semnarea Acordului de la Minsk.


"În fiecare zi primim rapoarte ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) care explică în mod obiectiv de ce încetarea focului nu este respectată", a insistat cancelarul german.


Armistițiul în estul Ucrainei nu este posibil, în general, din cauza acțiunilor separatiștilor, acuză Merkel. "Multe încălcări ale încetării focului provin din partea separatiștilor", a acuzat cancelarul german într-o conferință comună cu președintele rus. "Fiecare trebuie să își utilizeze influența și cred că președintele (Putin) are influență asupra separatiștilor", a continuat ea.


De altfel, cancelarul german nu vede alte soluții pentru soluționarea conflictului ucrainean decât continuarea eforturilor de punere în aplicare a înțelegerilor semnate la Minsk după o "noapte dificilă de negocieri". "Minskul este baza de care vom dispune pentru a încerca găsirea unei soluții. Nu este (o bază) perfectă, dar nu avem nimic altceva", a subliniat ea.


La rândul său, președintele rus a declarat că este de acord cu cancelarul german asupra instrumentului de ajungere la încheierea conflictului din estul Ucrainei. "Sunt de acord, nu există o altă alternativă la Minsk", a declarat Putin. "În pofida tuturor dificultăților, procesul (de pace) lansat avansează (...) și situația este mai calmă", a apreciat el, precizând însă că "plângerile" privind încălcarea acordurilor "provin de la ambele părți" implicate în conflict.


În opinia lui Putin, următoarele etape pentru depășirea conflictului din Ucraina sunt adoptarea unei reforme constituționale în aceast fostă republică sovietică, organizarea de alegeri locale și o lege a aministiei. "Fără aceste puncte, nu putem discuta", a avertizat el.


Pe de altă parte, liderul de la Kremlin a anunțat că o delegație rusească se va deplasa în perioada 17-19 mai la Bruxelles pentru a discuta în special despre consecințele acordului de asociere între Uniunea Europeană și Ucraina, un acord denunțat de Rusia.