În pofida surplusului, prețurile nu vor scădea prea curând.

Porturi blocate la Marea Neagră, prăbușirea recoltei din Ucraina după invazia rusă și apoi furtul sistematic de cereale de către Rusia - luni de zile au fost puține vești bune despre aprovizionarea cu alimente. Prețurile de pe piața mondială au crescut la niveluri record. Acest lucru a lovit în special țările mai sărace. Între timp însă, prețurile au scăzut brusc. Statele est-europene ale UE se plâng chiar că piețele lor agricole sunt inundate cu cereale ieftine din Ucraina, punând astfel în pericol producția internă.

”Există tot mai multe semnale că această creștere, dacă este lăsată necontrolată, ar putea cauza serioase dificultăți producătorilor agricoli din UE”, se arată într-o scrisoare comună pe care Polonia, Ungaria, Bulgaria, România, Cehia și Slovacia au prezentat-o la reuniunea miniștrilor agriculturii din UE de luni la Bruxelles, relatează Frankfurter Allgemeine Zeitung.

UE a reacționat la blocarea exporturilor ucrainene de către Rusia prin facilitarea comerțului. Pentru a aproviziona piața mondială și țările mai sărace, UE a creat așa-numitele linii de Solidaritate pentru a facilita procesarea și controlul mărfurilor agricole ucrainene la granițe. De asemenea, a eliminat temporar taxele de import pentru mărfurile ucrainene.

Rezultatul a fost o creștere semnificativă a a importurilor de cereale în Europa de Est. Potrivit documentului celor șase state, importurile de porumb din Ucraina au crescut de la câteva mii de tone la câteva milioane de tone. Polonia, de exemplu, a importat 6.000 de tone de porumb din ianuarie până în noiembrie a anului trecut. În Ungaria importurile de porumb au crescut de la 5.000 de tone la 900.000 de tone.

Importul de grâu din Ucraina în această perioadă ”în unele țări din UE a fost de câteva sute sau chiar de câteva mii de ori mai mare decât în ​​2021”, se arată în document. De asemenea, facilitarea comerțului a crescut foarte mult importurile de zahăr, făină, miere, semințe de floarea soarelui și alte produse agricole.

Est-europenii se plâng că obiectivul de plasare a produselor agricole ucrainene pe piața mondială a fost ratat.

”Transportul terestru al porumbului ucrainean către Europa de Vest este în mare parte neprofitabil”, subliniază ei. Consecința este că cerealele înlocuiesc produsele autohtone ca hrană ieftină pentru animale. Cele șase state nu pun la îndoială ajutorul acordat Ucrainei. Mai degrabă, ei cer sprijin pentru fermierii lor și condiția ca cerealele importate pe liniile de solidaritate să fie revândute de UE pe piața mondială, adică să nu rămână în Uniune.

Situația de pe piața mondială s-a atenuat între timp în mod semnificativ.

Prețul făinii a scăzut din nou sub pragul de 290 de euro pe tonă și se apropie astfel de nivelul de 275 de euro înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. În mai 2022 era încă 430 de euro.

Prețul floarea-soarelui - Ucraina deține 50 la sută din producția mondială - a revenit la 570-600 de euro pe tonă. A crescut de la 500 de euro în 2021 la 620 de euro în ianuarie 2022 și, în final, de la 900 la 1.000 de euro în mai 2022.

Indicele FAO al prețurilor cerealelor a fost, de asemenea, cu doar 4,8% mai mare la sfârșitul anului precedent decât în ​​aceeași lună a anului precedent.

Există mai multe motive pentru scăderea prețurilor: Ucraina a crescut exporturile după încheierea blocadei ruse a porturilor de la Marea Neagră, Rusia exportă și ea mai multe cereale și e vremea recoltării în emisfera sudică din Australia până în Argentina și Brazilia.

Cu toate acestea, potrivit experților, consumatorii europeni nu se pot aștepta să scadă rapid prețurile, deoarece situația este încă prea volatilă. Nu doar consecințele războiului din Ucraina, ci și efectele crescânde ale schimbărilor climatice asupra recoltelor joacă un rol important. Nici pentru țările mai sărace ale lumii nu există deocamdată speranțe în acest sens.

Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD) subliniază că prețurile sunt încă mult peste cele din 2020. În plus, creșterea puternică a cursului dolarului face importurile și mai scumpe pentru aceste țări.